Koje su alkalne namirnice

Trenutno pregledavate Koje su alkalne namirnice
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 lipnja, 2024

Alkalna prehrana

Alkalna prehrana je prehrambeni koncept koji se temelji na konzumiranju hrane koja ima alkalni učinak na tijelo. Ova vrsta prehrane promovira ravnotežu kiselina i baza u tijelu kako bi se održala optimalna pH vrijednost.

Alkalne namirnice

Postoji mnogo namirnica koje se smatraju alkalnim, a koje mogu pomoći u održavanju pH ravnoteže u tijelu. Neke od najčešćih alkalnih namirnica uključuju zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata i blitve. Također, agrumi poput limuna i limete, kao i avokado, krastavac i celer također imaju alkalni učinak na tijelo.

Prednosti alkalne prehrane

Alkalna prehrana može imati nekoliko potencijalnih prednosti za zdravlje. Ova vrsta prehrane može pomoći u održavanju zdrave pH ravnoteže u tijelu, što može smanjiti rizik od određenih bolesti poput osteoporoze i dijabetesa. Također, alkalna prehrana može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i poboljšanju probave.

Uključivanje alkalnih namirnica u prehranu

Ako želite uključiti više alkalnih namirnica u svoju prehranu, možete početi s dodavanjem zelenog lisnatog povrća u svoje obroke. Također, možete koristiti limun ili limetu za začinjavanje salata i pića. Važno je napomenuti da alkalna prehrana ne znači da trebate potpuno izbjegavati kisele namirnice, već samo održavati ravnotežu između kiselih i alkalnih namirnica.

Zaključak

Alkalne namirnice su važan dio uravnotežene prehrane. Ove namirnice mogu pomoći u održavanju zdrave pH ravnoteže u tijelu i pružiti brojne zdravstvene prednosti. Uključivanje više alkalnih namirnica u prehranu može biti korisno za održavanje općeg zdravlja i dobrobiti.

  Ocijeni članak!