Koje su alpske države

Trenutno pregledavate Koje su alpske države
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 kolovoza, 2023

Švicarska

Švicarska je jedna od alpskih država smještena u središnjoj Europi. Poznata po svojim prekrasnim planinskim vrhovima, Švicarska je dom nekih od najpoznatijih alpskih vrhova kao što su Matterhorn, Eiger i Jungfrau. Ova zemlja je također poznata po svojim čistim jezerima, slikovitim selima i bogatoj kulturnoj baštini. Glavni grad Švicarske je Bern, dok je Zürich najveći grad u zemlji.

Austrija

Austrija je također jedna od alpskih država koja se nalazi u središnjoj Europi. Okružena planinskim lancima Alpi i Karpati, Austrija je poznata po svojim skijaškim destinacijama, slikovitim jezerima i bogatom poviješću. Beč je glavni grad Austrije i jedan od najljepših gradova Europe, dok je Innsbruck poznat kao zimski sportski centar.

Italija

Italija je još jedna alpska država koja se proteže duž Alpa na sjeveru zemlje. Poznata po svojim prekrasnim planinskim pejzažima, Italija nudi brojne mogućnosti za planinarenje, skijanje i istraživanje prirodnih ljepota. Dolomiti, jedan od najpoznatijih planinskih lanaca u Italiji, privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Rim je glavni grad Italije i jedan od najpoznatijih povijesnih gradova na svijetu.

Francuska

Francuska također dijeli svoje granice s Alpama na istoku zemlje. Alpe Maritimes i Alpe Haute Provence su poznate regije u Francuskoj koje privlače ljubitelje planinarenja, skijanja i planinskih sportova. Osim Alpa, Francuska također ima i druge planinske lance kao što su Pireneji i Jura. Pariz, glavni grad Francuske, jedan je od najposjećenijih gradova na svijetu i poznat je po svojim kulturnim znamenitostima i umjetničkoj sceni.

Slovenija

Slovenija je mala alpska država koja se nalazi između Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske. Ima prekrasne planine, jezera i šume te je popularna destinacija za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Julijanski Alpi su najpoznatiji planinski lanac u Sloveniji, a Bledsko jezero jedno je od najpoznatijih jezera u zemlji. Ljubljana je glavni grad Slovenije i jedan od najljepših gradova u regiji.

Njemačka

Na jugu Njemačke nalazi se dio Alpa koji se proteže duž granice s Austrijom. Bavarska regija je najpoznatija po svojim planinama, jezerima i šumama. Alpi u Njemačkoj privlače brojne posjetitelje koji uživaju u planinarenju, skijanju i istraživanju prirodnih ljepota. Berlin je glavni grad Njemačke i jedan od najživahnijih gradova u Europi.

Ove alpske države nude nevjerojatne prirodne ljepote, raznoliku kulturu i bogatu povijest. Bez obzira jeste li ljubitelj planinarenja, skijanja ili jednostavno uživate u prekrasnim krajolicima, ove zemlje imaju mnogo toga za ponuditi svojim posjetiteljima.

  Ocijeni članak!