Koje su hranljive materije potrebne za zdrave kosti

Trenutno pregledavate Koje su hranljive materije potrebne za zdrave kosti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 siječnja, 2024

1. Kalcij

Kalcij je jedna od najvažnijih hranljivih materija za zdrave kosti. On je glavni gradivni element kostiju i igra ključnu ulogu u održavanju njihove čvrstoće i strukture. Mlijeko, sir, jogurt, lisnato zeleno povrće poput kelja i brokule, kao i neki riblji proizvodi, bogati su izvor kalcija.

2. Vitamin D

Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcija u tijelu. Bez dovoljne razine vitamina D, tijelo ne može iskoristiti kalcij iz hrane. Sunčeva svjetlost je najbolji izvor vitamina D, ali ga također možete dobiti iz ribe poput lososa i tune, mliječnih proizvoda i jaja.

3. Vitamin K

Vitamin K igra važnu ulogu u procesu stvaranja kostiju. On pomaže u aktivaciji proteina koji su odgovorni za mineralizaciju kostiju. Zeleno lisnato povrće, kao što su kelj, špinat i brokula, bogati su izvor vitamina K.

4. Magnezij

Magnezij je mineral koji je ključan za zdravlje kostiju. On pomaže u regulaciji ravnoteže kalcija i vitamina D u tijelu. Orasi, bademi, sjemenke suncokreta i grah su izvori magnezija.

5. Fosfor

Fosfor je još jedan mineral koji je važan za izgradnju i održavanje jakih kostiju. Meso, riba, mlijeko i mliječni proizvodi, kao i cjelovite žitarice, bogati su izvor fosfora.

6. Vitamin C

Vitamin C igra ulogu u sintezi kolagena, proteina koji je ključan za strukturu kostiju. Agrumi, paprika, jagode i druge voće i povrće bogato vitaminom C mogu pomoći u održavanju zdravih kostiju.

7. Vitamin A

Vitamin A je važan za zdravlje kostiju jer pomaže u procesu obnove kostiju. Mrkva, slatki krumpir, špinat i drugo narančasto i tamnozeleno povrće sadrže visoke razine vitamina A.

  Ocijeni članak!