Kojeg datuma je ljeto

Trenutno pregledavate Kojeg datuma je ljeto
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 siječnja, 2024

Klimatski i astronomski početak ljeta

Ljeto je godišnje doba koje se obično povezuje s toplim vremenom, dugim danima i odmorom. Klimatski početak ljeta varira ovisno o geografskom položaju, ali astronomska definicija je univerzalna.

Astronomska definicija

Astronomski početak ljeta se temelji na Zemljinom položaju u odnosu na Sunce. Točno vrijeme astronomskog početka ljeta određuje se solsticijem, koji se javlja jednom godišnje. Na sjevernoj hemisferi, ljeto započinje ljetnim solsticijem, obično 20. ili 21. lipnja.

Klimatski početak ljeta

Klimatski početak ljeta može se razlikovati ovisno o klimatskim uvjetima u određenoj regiji. U većem dijelu Europe, ljeto se obično smatra da počinje 1. lipnja, dok u nekim drugim dijelovima svijeta može započeti u drugim mjesecima. Ovo se određuje na temelju promjena u temperaturi, oborinama i drugim meteorološkim uvjetima.

Zaključak

Iako ljeto može imati različite datume ovisno o kontekstu, astronomski početak ljeta se temelji na solsticiju, dok se klimatski početak može razlikovati ovisno o regiji. Bez obzira na točan datum, ljeto je vrijeme za uživanje na otvorenom, putovanja i opuštanje.

  Ocijeni članak!