Kojeg datuma sjeda regres

Trenutno pregledavate Kojeg datuma sjeda regres
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 kolovoza, 2023

Regres u Republici Hrvatskoj

Regres, poznat i kao pravo na godišnji odmor ili godišnji dodatak, predstavlja novčanu naknadu koju poslodavac isplaćuje radnicima kako bi im omogućio odmor tijekom godine. Jedno od najčešćih pitanja vezanih uz regres jest koji je točan datum kada sjeda regres.

Pravni okvir

Prema Zakonu o radu Republike Hrvatske, poslodavac je dužan isplatiti regres radniku najkasnije do 30. lipnja tekuće godine. To znači da regres sjeda najkasnije do tog datuma.

Isplata regresa

Većina poslodavaca u Republici Hrvatskoj isplaćuje regres tijekom lipnja. Međutim, zakonski rok za isplatu je do kraja lipnja, što znači da poslodavci imaju vremena do posljednjeg dana u mjesecu da izvrše isplatu regresa.

Iznos regresa

Iznos regresa ovisi o različitim faktorima, kao što su radni staž, visina plaće i kolektivni ugovor koji se primjenjuje u određenoj djelatnosti. U Republici Hrvatskoj, minimalni iznos regresa određen je kolektivnim ugovorima i ne smije biti manji od minimalne plaće.

Pravo na regres

Pravo na regres imaju svi radnici koji su zaposleni sukladno Zakonu o radu Republike Hrvatske. To uključuje radnike s punim radnim vremenom, radnike na određeno vrijeme, sezonske radnike i radnike koji rade preko agencija za privremeno zapošljavanje.

Zaključak

Kao što je već spomenuto, točan datum kada sjeda regres u Republici Hrvatskoj je najkasnije do 30. lipnja tekuće godine. Poslodavci imaju zakonsku obvezu isplatiti regres radnicima do tog datuma. Izvor informacija o iznosu regresa može se pronaći u kolektivnim ugovorima i Zakonu o radu Republike Hrvatske.

  Ocijeni članak!