Kojeg je datuma Đurđevdan

Trenutno pregledavate Kojeg je datuma Đurđevdan
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 lipnja, 2023

Povijest i porijeklo Đurđevdana

Đurđevdan je tradicionalni pravoslavni blagdan koji se slavi u mnogim slavenskim zemljama. Obilježava se kao dan svetog Đorđa, zaštitnika ratnika i poljodjelaca. Prema vjerovanju, Đurđevdan je dan kada se priroda budi, a zima odlazi.

Datum Đurđevdana

Đurđevdan se obilježava 6. svibnja prema gregorijanskom kalendaru, dok se prema julijanskom kalendaru slavi 23. travnja. Razlika u datumima proizlazi iz različitih kalendara koji se koriste u pravoslavnim crkvama.

Običaji i tradicija

Đurđevdan je obilježen mnogim običajima i tradicijama. U nekim zemljama se organiziraju svečane procesije, a u drugima se pale vatre i organiziraju se narodni festivali. Također se vjeruje da se na ovaj dan otvaraju nebesa i da su čarobne moći jače.

Đurđevdanske legende

Postoje mnoge legende vezane uz Đurđevdan. Jedna od njih je legenda o zmaju kojeg je sveti Đorđe uspio pobijediti i spasiti kraljevu kćer. Ova legenda simbolizira pobjedu dobra nad zlom i hrabrost svetog Đorđa.

Đurđevdan danas

Unatoč modernim promjenama, Đurđevdan se i danas slavi u mnogim slavenskim zemljama. Običaji se mogu razlikovati od regije do regije, ali zajedničko im je slavljenje proljeća, prirode i obnove. Đurđevdan je vrijeme kada se obitelji okupljaju, prijatelji se susreću i zajedno slave ovaj poseban blagdan.

  Ocijeni članak!