Koji je antibiotik za sinuse

Trenutno pregledavate Koji je antibiotik za sinuse
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 svibnja, 2024

Što su sinusi?

Sinusi su šupljine u kostima lica koje su obložene sluznicom. One se nalaze iza čela, iznad očiju, iza nosa i u jagodičnoj kosti. Sinusi su povezani s nosnim prolazima i igraju važnu ulogu u vlaženju, pročišćavanju i zagrijavanju zraka koji udišemo. Međutim, kada sinusi postanu upaljeni, javlja se stanje poznato kao sinusitis.

Koji antibiotik se koristi za liječenje sinusitisa?

Antibiotici se često propisuju za liječenje bakterijskog sinusitisa. Najčešće korišteni antibiotici za sinusitis su amoksicilin, amoksicilin/klavulanat i azitromicin. Ovi antibiotici djeluju tako da ubijaju ili zaustavljaju rast bakterija koje uzrokuju infekciju sinusa.

Kako se odabire pravi antibiotik?

Odabir pravog antibiotika za liječenje sinusitisa ovisi o nekoliko faktora, uključujući vrstu bakterije, težinu infekcije i prethodno korištene antibiotike. Važno je konzultirati se s liječnikom prije uzimanja antibiotika kako bi se postavila točna dijagnoza i odredio najprikladniji antibiotik.

Koliko dugo treba uzimati antibiotik?

Trajanje liječenja antibioticima za sinusitis može varirati ovisno o težini infekcije. Uobičajeno je uzimati antibiotik 7-14 dana, ali liječnik može prilagoditi trajanje terapije prema individualnim potrebama pacijenta.

Koje su moguće nuspojave antibiotika?

Kao i kod svih lijekova, antibiotici mogu imati nuspojave. Najčešće nuspojave antibiotika uključuju probavne smetnje, poput mučnine, povraćanja i proljeva. Važno je slijediti upute liječnika i obavijestiti ih o bilo kakvim neželjenim reakcijama na lijek.

Kada treba potražiti liječničku pomoć?

Ako simptomi sinusitisa traju duže od nekoliko tjedana ili se pogoršavaju, važno je potražiti liječničku pomoć. Liječnik može procijeniti stanje sinusa i preporučiti odgovarajući tretman, uključujući antibiotike ako je potrebno.

  Ocijeni članak!