Koji je hrvatski dio Mostara

Trenutno pregledavate Koji je hrvatski dio Mostara
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 listopada, 2023

Povijest Mostara

Mostar je grad smješten u Bosni i Hercegovini, koji je poznat po svojoj bogatoj povijesti i kulturnoj raznolikosti. Grad je nastao u 15. stoljeću kao središte trgovine i mjesto susreta različitih kultura i religija. Tijekom povijesti, Mostar je bio pod vlašću različitih država i naroda, što je ostavilo trag na njegovoj arhitekturi i identitetu.

Hrvatski dio Mostara

Hrvatski dio Mostara odnosi se na područje grada u kojem većinsko stanovništvo čine Hrvati. Ovo područje obuhvaća nekoliko naselja, kao što su Rodoč, Buna, Vrapčići i druga. Hrvatski dio Mostara je poznat po svojim kulturnim i povijesnim znamenitostima, kao što su Stari most, Stari grad i Franjevački samostan.

Kulturna raznolikost

Mostar je grad u kojem se susreću različite kulture i religije. Hrvatski dio Mostara predstavlja jedan od dijelova grada u kojem se njeguje hrvatska kultura i tradicija. Ovdje se održavaju brojne kulturne manifestacije, kao što su koncerti, izložbe i festivali, koji privlače posjetitelje iz cijelog svijeta.

Mostarski most

Jedna od najpoznatijih znamenitosti Hrvatskog dijela Mostara je Stari most. Ovaj most, koji je izgrađen u 16. stoljeću, simbol je grada i jedan od najljepših primjera osmanske arhitekture na Balkanu. Most je bio uništen tijekom rata devedesetih godina, ali je obnovljen i danas privlači brojne turiste svojom ljepotom i poviješću.

Franjevački samostan

U Hrvatskom dijelu Mostara nalazi se i Franjevački samostan, koji je jedan od najstarijih samostana u Bosni i Hercegovini. Samostan je izgrađen u 16. stoljeću i predstavlja važno kulturno i vjersko središte. Ovdje se čuvaju vrijedni spisi i umjetnička djela, a samostan je poznat i po svojoj prekrasnoj crkvi.

  Ocijeni članak!