Koji je loš holesterol

Trenutno pregledavate Koji je loš holesterol
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 svibnja, 2024

Što je holesterol?

Holesterol je masna tvar koja se prirodno proizvodi u tijelu i igra važnu ulogu u normalnom funkcioniranju organizma. Postoje dvije vrste holesterola: HDL (dobar holesterol) i LDL (loš holesterol). U ovom članku fokusirat ćemo se na loš holesterol – LDL.

Kako se stvara loš holesterol?

Loš holesterol se uglavnom stvara u jetri, ali može se unositi i hranom koju jedemo. Hrana bogata zasićenim i trans mastima, kao što su pržena hrana, maslac, slanina i sirevi, može povećati razinu lošeg holesterola u tijelu.

Utjecaj lošeg holesterola na zdravlje

Visoke razine lošeg holesterola mogu povećati rizik od razvoja srčanih bolesti i ateroskleroze, što može dovesti do srčanog udara ili moždanog udara. Loš holesterol se taloži na stijenkama krvnih žila i formira plakove koji sužavaju protok krvi i otežavaju normalno funkcioniranje srca i krvnih žila.

Kako smanjiti razinu lošeg holesterola?

Postoje nekoliko načina kako smanjiti razinu lošeg holesterola. Prva je promjena prehrambenih navika. Potrebno je izbjegavati hranu bogatu zasićenim i trans mastima te konzumirati više voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih izvora proteina. Također je važno redovito vježbati kako bi se održala zdrava tjelesna težina i poboljšala razina holesterola.

Lijekovi za smanjenje lošeg holesterola

Ako promjena prehrambenih navika i načina života ne daju željene rezultate, liječnik može preporučiti terapiju lijekovima za snižavanje razine lošeg holesterola. Ti lijekovi, kao što su statini, mogu biti vrlo učinkoviti u reguliranju razine holesterola u krvi.

Zaključak

Loš holesterol, ili LDL, predstavlja značajan faktor rizika za srčane bolesti. Važno je održavati razinu lošeg holesterola pod kontrolom kroz pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i, po potrebi, uzimanje propisanih lijekova. Smanjenje razine lošeg holesterola može značajno poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od razvoja ozbiljnih bolesti.

  Ocijeni članak!