Koji je mjesec lipanj

Trenutno pregledavate Koji je mjesec lipanj
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 siječnja, 2024

Podrijetlo imena

Lipanj, poznat i kao mjesec lipanj, jedan je od dvanaest mjeseci u gregorijanskom kalendaru. Riječ ‘lipanj’ dolazi od latinske riječi ‘junius’, koja je dobila naziv po rimskom bogu Junu, zaštitniku braka i obitelji. Tijekom rimskog razdoblja, lipanj je bio posvećen očuvanju obitelji i plodnosti.

Duljina i položaj

Lipanj je šesti mjesec u gregorijanskom kalendaru i ima ukupno 30 dana. To ga čini drugim mjesecom s najdužim danima u godini, jer se nalazi u blizini ljetnog solsticija. U sjevernoj hemisferi, lipanj obično započinje 21. lipnja i završava 20. srpnja.

Povijest i značaj

Lipanj ima bogatu povijest i značaj u različitim kulturama diljem svijeta. U Rimskom Carstvu, lipanj je bio vrijeme brojnih festivala i proslava, uključujući Ludi Romani i festival Parhelia. Također je bio povezan s praznovjerjem i tradicijom, poput midsummerskih vatri u Europi.

Klima i događaji

Lipanj je mjesec koji označava dolazak ljeta u većem dijelu sjeverne hemisfere. U mnogim zemljama, lipanj je vrijeme kada se održavaju razni događaji na otvorenom, poput koncerata, sportskih natjecanja i festivala hrane. Također je popularan mjesec za vjenčanja i putovanja.

Zanimljivosti

Lipanj je poznat po tome što je domaćin Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja svake godine. Također je mjesec kada se obilježava Dan očeva u mnogim zemljama diljem svijeta. U astrologiji, lipanj je povezan s horoskopskim znakovima Blizanci i Rakom.

  Ocijeni članak!