Koji QR Code

Trenutno pregledavate Koji QR Code
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 kolovoza, 2023

QR kod – osnovne informacije

QR kod (Quick Response Code) je dvodimenzionalni bar-kod koji se koristi za brzo čitanje informacija. Razvijen u Japanu 1994. godine, QR kodovi su postali popularni zbog svoje sposobnosti da skladište velike količine podataka i mogućnosti brzog čitanja pomoću pametnih telefona i drugih uređaja. Ovi kodovi mogu sadržavati različite vrste informacija, uključujući web stranice, kontaktne podatke, tekstualne poruke, Wi-Fi lozinke i još mnogo toga.

Kako funkcionira QR kod?

QR kodovi koriste crno-bijele kvadratne module na bijeloj pozadini kako bi predstavili podatke. Informacije su kodirane u obliku binarnih brojeva koji se mogu čitati pomoću odgovarajućeg čitača QR koda. Kada se kod skenira, čitač dekodira binarne podatke i prikazuje informacije korisniku.

Primjena QR kodova

QR kodovi se sve više koriste u različitim područjima. Na primjer, u marketingu se često koriste za promoviranje proizvoda ili usluga. Tvrtke mogu integrirati QR kodove u svoje tiskane materijale ili reklamne kampanje kako bi omogućili korisnicima jednostavno skeniranje i dobivanje dodatnih informacija.

Kako koristiti QR kod?

Da biste koristili QR kod, potreban vam je pametni telefon ili drugi uređaj s kamerom i aplikacijom za čitanje QR kodova. Nakon što pokrenete aplikaciju, usmjerite kameru prema QR kodu i pričekajte da se skenira. Aplikacija će automatski dekodirati podatke i prikazati informacije na zaslonu uređaja.

Zaključak

QR kodovi su praktičan način za brzo dijeljenje informacija i povezivanje s digitalnim sadržajem. Njihova popularnost nastavlja rasti zbog jednostavnosti korištenja i mogućnosti pružanja različitih vrsta informacija. Bez obzira jeste li marketinški stručnjak, poslovni vlasnik ili jednostavno znatiželjna osoba, QR kodovi mogu vam pružiti jednostavan i brz pristup informacijama koje vam trebaju.

  Ocijeni članak!