Koji rastvor će imati najveće povećanje tačke ključanja?

Trenutno pregledavate Koji rastvor će imati najveće povećanje tačke ključanja?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 srpnja, 2023

Povećanje tačke ključanja rastvora

Povećanje tačke ključanja je fenomen koji se javlja kada se tačka ključanja rastvora poveća u odnosu na čistu supstancu. Ovo povećanje je posledica prisustva rastvorenih čestica koje ometaju proces isparavanja i smanjuju pritisak nad rastvorom.

Raoultov zakon

Raoultov zakon je zakon koji opisuje povećanje tačke ključanja idealnih binarnih rastvora. Prema ovom zakonu, povećanje tačke ključanja zavisi od molarnog udelа rastvorene supstance i od prirode rastvarača.

Rastvori sa najvećim povećanjem tačke ključanja

Rastvori koji imaju najveće povećanje tačke ključanja su oni koji imaju visoku molarnu masu rastvorenih supstanci i rastvarača sa niskom tačkom ključanja. Na primer, rastvori soli u vodi imaju veće povećanje tačke ključanja u odnosu na rastvarač vodu, zbog prisustva jona koji povećavaju molekularnu masu rastvora.

Primena povećanja tačke ključanja

Povećanje tačke ključanja se koristi u mnogim procesima kao što su destilacija, kuhanje hrane i sterilizacija. Ovaj fenomen omogućava podizanje temperature potrebne za isparavanje tečnosti, što može biti korisno u različitim industrijskim i laboratorijskim aplikacijama.

Zaključak

Rastvori koji imaju visoku molarnu masu rastvorenih supstanci i rastvarača sa niskom tačkom ključanja imaju najveće povećanje tačke ključanja. Povećanje tačke ključanja je fenomen koji se koristi u različitim procesima i ima široku primenu u industriji i laboratorijama.

  Ocijeni članak!