Koji se jezik priča u Argentini

Trenutno pregledavate Koji se jezik priča u Argentini
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 lipnja, 2024

Spanski jezik

Argentinsko društvo je višejezično, ali dominirajući jezik koji se govori u Argentini je španski. Španski jezik, poznat i kao kastiljanski jezik, došao je u Argentinu sa španskim kolonizatorima i postao je službeni jezik zemlje. Prema popisu stanovništva iz 2010. godine, oko 98% stanovništva u Argentini govori španski kao maternji jezik.

Regionalni varijacije

Iako je španski jezik dominantan u cijeloj zemlji, postoje i regionalne varijacije u izgovoru, vokabularu i gramatici. Na primjer, u Buenos Airesu, glavnom gradu Argentine, ljudi imaju specifičan način izgovora određenih zvukova i koriste neke jedinstvene lokalne izraze.

Autohtoni jezici

Pored španskog jezika, u Argentini se govori i nekoliko autohtonih jezika. Među njima su mapučki, guarani, quechua i ranquel. Ovi jezici se uglavnom govore u ruralnim područjima i među domorodačkim zajednicama. Iako su autohtoni jezici manje zastupljeni u odnosu na španski jezik, oni su važan dio kulturnog nasljeđa Argentine.

Strani jezici

Pored španskog jezika i autohtonih jezika, u Argentini se također govore i drugi strani jezici. Engleski jezik je najčešći strani jezik koji se uči u argentinskim školama, a često se koristi u poslovnom svijetu i turizmu. Također, talijanski jezik ima snažan utjecaj u Argentini zbog velikog broja talijanskih imigranata koji su se naselili u zemlji tijekom 19. i 20. stoljeća.

Zaključak

Ukratko, dominantni jezik koji se priča u Argentini je španski jezik. Međutim, postoje i regionalne varijacije u izgovoru i vokabularu. Pored španskog jezika, u Argentini se također govori nekoliko autohtonih jezika, kao i strani jezici poput engleskog i talijanskog. Ova jezična raznolikost odražava bogatstvo argentinske kulture i nasljeđa.

  Ocijeni članak!