Koji se organizmi nalaze u jogurtu

Trenutno pregledavate Koji se organizmi nalaze u jogurtu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 prosinca, 2023

Probiotici u jogurtu

Jogurt je poznat po svom probiotičkom djelovanju. Probiotici su živi mikroorganizmi koji imaju pozitivan učinak na zdravlje. U jogurtu se najčešće nalazi vrsta bakterija Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Ove bakterije fermentiraju mliječni šećer (laktozu) u mliječnu kiselinu, koja daje jogurtu karakterističan okus i teksturu.

Dodatni organizmi u jogurtu

Osim probiotičkih bakterija, u jogurtu se mogu nalaziti i druge vrste mikroorganizama. U nekim vrstama jogurta, kao što je grčki jogurt, mogu se pronaći i bifidobakterije, koje također imaju blagotvoran učinak na probavni sustav. Također, u jogurtu se mogu naći i gljivice poput kvasaca, koje su uključene u proces fermentacije.

Utjecaj organizama na zdravlje

Prisutnost probiotičkih bakterija u jogurtu može imati pozitivan učinak na zdravlje probavnog sustava. Ove bakterije pomažu održavanju ravnoteže crijevne mikroflore, što može smanjiti rizik od gastrointestinalnih problema poput nadutosti, proljeva i zatvora. Probiotici također mogu pojačati imunološki sustav i smanjiti rizik od infekcija.

Uz to, neki organizmi prisutni u jogurtu mogu imati i druge korisne učinke na zdravlje. Bifidobakterije, na primjer, mogu pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i smanjiti rizik od razvoja pretilosti. Također, neki istraživači sugeriraju da gljivice prisutne u jogurtu mogu imati antikancerogeno djelovanje.

Ukratko, jogurt je bogat različitim organizmima koji mogu imati pozitivan utjecaj na zdravlje. Probiotičke bakterije su najčešći organizmi prisutni u jogurtu, ali tu su i druge vrste mikroorganizama koje doprinose njegovim zdravstvenim prednostima.

  Ocijeni članak!