Koji se testovi rade u trudnoći

Trenutno pregledavate Koji se testovi rade u trudnoći
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 travnja, 2024

Testiranje na trudnoću

Testiranje na trudnoću je prvi korak koji većina žena poduzima kako bi potvrdila ili isključila trudnoću. Ovaj test se temelji na otkrivanju hormona trudnoće, humanog korionskog gonadotropina (hCG), u urinu ili krvi žene. Postoje različite vrste testova na trudnoću, uključujući kućne testove koji se mogu obaviti kod kuće i laboratorijske testove koje obavlja medicinsko osoblje.

Krvni testovi

Krvni testovi se često provode tijekom trudnoće kako bi se pratilo zdravlje majke i djeteta. Neki od uobičajenih krvnih testova uključuju testiranje razine hormona, provjeru prisutnosti infekcija kao što su HIV ili hepatitis, provjeru razine glukoze u krvi radi otkrivanja dijabetesa i provjeru razine željeza kako bi se isključila anemija.

Ultrazvuk

Ultrazvuk je jedan od najčešćih testova koji se rade tijekom trudnoće. Ovaj postupak koristi zvučne valove za stvaranje slike djeteta u maternici. Ultrazvuk se može koristiti za potvrdu trudnoće, praćenje rasta djeteta, provjeru anatomije djeteta i otkrivanje mogućih komplikacija.

Testovi za otkrivanje genetskog poremećaja

U trudnoći se također mogu provesti testovi za otkrivanje genetskih poremećaja kod djeteta. Neki od tih testova uključuju prenatalni test krvi koji se koristi za otkrivanje kromosomskih abnormalnosti poput Downovog sindroma, testove za otkrivanje nasljednih bolesti kao što je cistična fibroza i amniocentezu koja uključuje uzimanje uzorka amnionske tekućine radi analize genetskog materijala.

Testovi za otkrivanje spolnog određivanja

Ako se roditelji žele unaprijed saznati spol djeteta, mogu se provesti testovi za otkrivanje spolnog određivanja. Ovi testovi uključuju prenatalni test krvi koji analizira DNK djeteta kako bi se odredio spol. Također postoji mogućnost otkrivanja spola putem ultrazvuka, ali ta metoda može biti manje pouzdana u ranim fazama trudnoće.

Testovi za otkrivanje infekcija

Tijekom trudnoće, žene se također mogu podvrgnuti testovima za otkrivanje infekcija koje mogu utjecati na njihovo zdravlje ili zdravlje djeteta. Neki od tih testova uključuju testiranje na HIV, hepatitis B i C, sifilis, gonoreju, klamidiju i urinokulturu radi otkrivanja urinarnih infekcija.

Ovi su samo neki od testova koji se mogu provesti tijekom trudnoće kako bi se osiguralo zdravlje majke i djeteta. Važno je konzultirati se s medicinskim stručnjakom kako bi se odredili najprikladniji testovi za svaku pojedinu trudnicu.

  Ocijeni članak!