Koji sport nije olimpijski

Trenutno pregledavate Koji sport nije olimpijski
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 svibnja, 2024

Sportovi izvan olimpijskog kruga

Postoji mnogo sportova koji nisu uključeni u program Olimpijskih igara. Ovi sportovi često imaju svoje svjetske prvenstvene natjecanja i privlače veliki broj ljubitelja. Neki od njih su vrlo popularni u određenim regijama, ali nisu dobili status olimpijskog sporta.

Kriket

Kriket je jedan od najpopularnijih sportova u mnogim zemljama Commonwealtha, kao što su Engleska, Indija i Australija. Iako je vrlo popularan, kriket nije uključen u program Olimpijskih igara. Razlog za to može biti nedostatak globalne popularnosti i ograničena prisutnost u zemljama izvan Commonwealtha.

Šah

Šah je jedan od najstarijih i najintelektualnijih sportova na svijetu. Iako se smatra sportom, šah nije olimpijski sport. Iako postoji Svjetsko prvenstvo u šahu, Olimpijski odbor nije uključio šah u program Olimpijskih igara. Razlog za to može biti nedostatak fizičke aktivnosti koju šah zahtijeva u usporedbi s drugim sportovima.

Penjanje na stijene

Penjanje na stijene je sve popularniji sport koji zahtijeva snagu, izdržljivost i tehniku. Iako je penjanje na stijene uključeno u program Olimpijskih igara od 2020. godine, prije toga nije bio olimpijski sport. Penjanje na stijene privuklo je veliku pažnju ljubitelja ekstremnih sportova, ali nije bilo priznato kao olimpijski sport sve do nedavnih promjena.

Kriket, šah i penjanje na stijene

Ovo su samo neki od sportova koji nisu olimpijski. Postoji mnogo drugih sportova koji su popularni i imaju svoje međunarodne natjecateljske scene, ali nisu uključeni u program Olimpijskih igara. Iako olimpijski sportovi privlače najveću pažnju i medijsku pokrivenost, ne smijemo zaboraviti da postoje i drugi sportovi koji zaslužuju priznanje i podršku.

  Ocijeni članak!