Koji su cijeli brojevi

Trenutno pregledavate Koji su cijeli brojevi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 svibnja, 2023

Definicija cijelih brojeva

Cjelobrojni skup, označen sa Z, sastoji se od pozitivnih i negativnih brojeva, uključujući i nulu. Cijeli brojevi se koriste u matematici za opisivanje količina koje mogu biti cjelobrojne vrijednosti, kao i za obavljanje raznih matematičkih operacija.

Primjeri cijelih brojeva

Neke od primjera cijelih brojeva su: -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3. Cijeli brojevi se protežu beskonačno u oba smjera, što znači da ne postoji najveći ili najmanji cijeli broj.

Operacije s cijelim brojevima

Matematičke operacije koje se mogu izvoditi s cijelim brojevima uključuju zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje. Ove operacije slijede određena pravila, kao što je pravilo da zbrajanje dva negativna broja daje negativan rezultat, dok zbrajanje dva pozitivna broja daje pozitivan rezultat.

Povezanost s drugim skupovima brojeva

Cijeli brojevi su povezani s drugim skupovima brojeva. Na primjer, skup prirodnih brojeva (N) uključuje pozitivne cijele brojeve, dok skup racionalnih brojeva (Q) uključuje sve cijele brojeve i razlomke. Cijeli brojevi su također podskup realnih brojeva (R), koji uključuju sve moguće vrijednosti na brojevnoj liniji.

Zaključak

Cijeli brojevi su važan koncept u matematici koji se koristi za opisivanje cjelobrojnih vrijednosti i obavljanje matematičkih operacija. Oni su povezani s drugim skupovima brojeva i imaju brojne primjene u svakodnevnom životu i raznim područjima znanosti.

  Ocijeni članak!