Koji su glavni tipovi tla?

Trenutno pregledavate Koji su glavni tipovi tla?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 travnja, 2023

Tipovi tla prema teksturi

Postoji nekoliko glavnih tipova tla prema teksturi. Pjeskovito tlo je tlo koje sadrži visoki udio pijeska i ima dobru propusnost za vodu. Glinovito tlo ima visoki udio gline i ima lošiju propusnost za vodu. Ilovasto tlo je tlo koje ima ravnotežu između pijeska i gline, te je umjereno propusno za vodu.

Tipovi tla prema kemijskom sastavu

Tla se također mogu podijeliti prema kemijskom sastavu. Kisela tla imaju nizak pH vrijednost, dok alkalna tla imaju visoku pH vrijednost. Tla koja su bogata organskom tvari su plodna tla, dok su siromašna tla ona koja imaju nizak udio hranjivih tvari.

Tipovi tla prema geografskom podrijetlu

Tla se mogu razlikovati i prema geografskom podrijetlu. Neka tla su nastala kao rezultat vulkanske aktivnosti, poput vulkanskog tla. Druga tla su formirana tijekom dugotrajnog procesa erozije i taloženja, kao što su aluvijalna tla. Svaki geografski region može imati specifične tipove tla koji se razlikuju po svojim karakteristikama i sastavu.

Tipovi tla prema korištenju

Tla se također mogu klasificirati prema njihovom korištenju. Poljoprivredna tla su tla koja su pogodna za poljoprivrednu proizvodnju zbog svoje plodnosti i dobrog odvodnje. Šumska tla su tla koja se nalaze u šumskim područjima i imaju specifičnu strukturu i sastav. Građevinska tla su tla koja su prikladna za građevinske projekte, uz odgovarajuće inženjerske prilagodbe.

  Ocijeni članak!