Koji su instrumenti platnog prometa

Trenutno pregledavate Koji su instrumenti platnog prometa
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 listopada, 2023

Novčanice i kovanice

Novčanice i kovanice su osnovni instrumenti platnog prometa. One predstavljaju fizički oblik novca koji se koristi za izvršavanje plaćanja. Novčanice se izdaju u različitim apoenima i predstavljaju zakonsko sredstvo plaćanja. Kovanice, s druge strane, su manje vrijednosti novca i koriste se za manje transakcije.

Kreditne kartice

Kreditne kartice su popularan instrument platnog prometa koji omogućuje korisnicima da kupuju proizvode i usluge na kredit. Kada korisnik koristi kreditnu karticu, iznos kupovine se prebacuje na račun izdavatelja kartice, a korisnik ima mogućnost da taj iznos plati kasnije. Kreditne kartice pružaju fleksibilnost i sigurnost u plaćanjima, ali zahtijevaju disciplinu u upravljanju dugom.

Debitne kartice

Debitne kartice su još jedan popularan instrument platnog prometa. One su povezane s bankovnim računom korisnika i omogućuju mu da plaća direktno s tog računa. Kada korisnik koristi debitnu karticu, iznos kupovine se automatski skida s računa. Debitne kartice su praktične jer omogućuju trenutno plaćanje, ali korisnici moraju voditi računa o stanju na računu kako bi izbjegli prekoračenje.

Elektronički novac

Elektronički novac, ili e-novac, je digitalni oblik novca koji se koristi za online plaćanja i transakcije. E-novac se pohranjuje na elektroničkim uređajima kao što su pametni telefoni ili kartice, i može se koristiti za kupovinu proizvoda i usluga na internetu. E-novac pruža brza i sigurna plaćanja, ali zahtijeva pristup elektroničkim uređajima i mreži.

Čekovi

Čekovi su tradicionalni instrument platnog prometa koji se koristi za prenos novca s jednog računa na drugi. Korisnik piše ček na određeni iznos i potpisuje ga, nakon čega ga predaje primatelju. Primatelj čeka može unovčiti na svom bankovnom računu. Čekovi su sporiji i manje praktični od drugih instrumenata, ali se još uvijek koriste u određenim situacijama.

Bankovne transakcije

Bankovne transakcije su širok pojam koji obuhvaća različite instrumente platnog prometa kao što su bankovni transferi, direktni depoziti, naplate putem m-bankinga i sl. Bankovne transakcije omogućuju prijenos novca s jednog bankovnog računa na drugi, bez potrebe za fizičkim instrumentima kao što su novčanice ili čekovi. Ovi instrumenti platnog prometa su brzi, sigurni i praktični za korisnike.

  Ocijeni članak!