Koji su NSAR lijekovi

Trenutno pregledavate Koji su NSAR lijekovi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 lipnja, 2023

NSAR – što su to?

NSAR, ili nesteroidni protuupalni lijekovi, su skupina lijekova koji se koriste za ublažavanje boli, smanjenje upale i snižavanje tjelesne temperature. Ovi lijekovi su vrlo česti i široko dostupni u ljekarnama bez recepta.

Kako djeluju?

NSAR djeluju inhibirajući enzim ciklooksigenazu (COX), što rezultira smanjenjem proizvodnje prostaglandina, tvari koje su odgovorne za upalu, bol i vrućicu. Time se postiže analgetički (protubolni), protuupalni i antipiretički (snižavanje tjelesne temperature) učinak.

Koje su najčešće vrste NSAR lijekova?

Najčešće korišteni NSAR lijekovi su acetilsalicilna kiselina (aspirin), ibuprofen, diklofenak, naproksen i ketoprofen. Svaki od ovih lijekova ima svoje specifične karakteristike, ali djeluju na sličan način.

Indikacije za uporabu NSAR lijekova

NSAR lijekovi se koriste za ublažavanje simptoma različitih stanja, kao što su bolovi mišića i zglobova, glavobolje, zubobolje, menstrualne bolove, upale i vrućica uzrokovana infekcijom.

Nuspojave i oprez pri korištenju

Iako su NSAR lijekovi vrlo korisni i učinkoviti, važno je biti svjestan mogućih nuspojava. Najčešće nuspojave uključuju probavne smetnje poput želučanih tegoba, mučnine i povraćanja, ali mogu se javiti i ozbiljnije nuspojave kao što su krvarenje iz probavnog sustava, oštećenje bubrega i povećani rizik od srčanih problema. Stoga, treba se pridržavati preporučenih doza i konzultirati liječnika prije uzimanja NSAR lijekova, posebno ako se već koriste drugi lijekovi ili postoji neko kronično stanje.

Zaključak

NSAR lijekovi su važan dio farmakoterapije za ublažavanje boli, upale i vrućice. Međutim, važno je koristiti ih s oprezom, slijediti upute za doziranje i konzultirati liječnika ako postoji bilo kakva sumnja ili nedoumica.

  Ocijeni članak!