Koji su obrazovni predmeti u osnovnoj školi

Trenutno pregledavate Koji su obrazovni predmeti u osnovnoj školi
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 rujna, 2023

Matematika

Matematika je jedan od temeljnih obrazovnih predmeta u osnovnoj školi. Učenici se upoznaju s osnovnim matematičkim operacijama, geometrijom, statistikom i mnogim drugim konceptima. Ovaj predmet razvija logičko razmišljanje i matematičke vještine.

Hrvatski jezik

Hrvatski jezik je također jedan od ključnih predmeta u osnovnoj školi. Učenici uče gramatiku, pravopis, čitanje, pisanje i razumijevanje teksta. Kroz ovaj predmet razvijaju se jezične vještine i komunikacijske sposobnosti.

Priroda i društvo

Priroda i društvo je predmet koji kombinira elemente prirodnih znanosti i društvenih predmeta. Učenici uče o prirodnim fenomenima, živim bićima, povijesti, geografiji i drugim temama. Ovaj predmet razvija opću pismenost i razumijevanje svijeta oko nas.

Engleski jezik

Engleski jezik je jedan od stranih jezika koji se uči u osnovnoj školi. Učenici uče osnove engleskog jezika, vokabular, gramatiku i razumijevanje govora. Ovaj predmet ima važnu ulogu u suvremenom svijetu i omogućava komunikaciju na globalnoj razini.

Fizička kultura

Fizička kultura je predmet koji promovira tjelesnu aktivnost i zdrav način života. Učenici se upoznaju s različitim sportskim aktivnostima, pravilima igre i vježbama. Ovaj predmet razvija motoričke vještine, timski duh i svijest o važnosti redovite tjelesne aktivnosti.

Glazbena kultura

Glazbena kultura je predmet koji učenike upoznaje s glazbom, glazbenim instrumentima, notacijom i glazbenom teorijom. Učenici se također uključuju u aktivnosti kao što su pjevanje i sviranje instrumenata. Ovaj predmet razvija glazbene sposobnosti i kreativnost.

Likovna kultura

Likovna kultura je predmet koji potiče kreativnost i izražavanje putem likovnih medija. Učenici uče o različitim tehnikama crtanja, slikanja, kiparstva i dizajna. Ovaj predmet razvija umjetničke vještine i estetski osjećaj.

Tehnička kultura

Tehnička kultura je predmet koji učenike upoznaje s osnovama tehnologije, strojarstva, elektrotehnike i računalstva. Učenici se bave praktičnim zadacima, rade eksperimente i razvijaju tehničke vještine. Ovaj predmet potiče inovativnost i interakciju s tehnologijom.

Vjeronauk

Vjeronauk je predmet koji se bavi religijskim poučavanjem. Učenici uče o vjerskim vrijednostima, običajima i moralnim načelima. Ovaj predmet doprinosi razumijevanju različitih vjerskih tradicija i promicanju tolerancije.

Informatika

Informatika je predmet koji se bavi računalnom teorijom, programiranjem i korištenjem računalnih alata. Učenici uče osnove računalne znanosti, upotrebu računalnih programa i razvijaju digitalne vještine. Ovaj predmet priprema učenike za suvremeno informacijsko društvo.

Etika

Etika je predmet koji se bavi moralnim vrijednostima, razmišljanjem o pravu i krivu te donošenjem moralnih odluka. Učenici uče o moralnim dilemama, etičkim teorijama i razvijaju kritičko razmišljanje. Ovaj predmet potiče razumijevanje etičkih principa i promicanje moralnih vrijednosti u društvu.

  Ocijeni članak!