Koji su oceani

Trenutno pregledavate Koji su oceani
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 svibnja, 2023

Pacifički ocean

Pacifički ocean je najveći ocean na svijetu, prostire se na površini od oko 165.250.000 četvornih kilometara. Ovaj ocean se nalazi između Azije i Australije na zapadu, Amerika na istoku, Antarktika na jugu i Arktik na sjeveru. Pacifički ocean je poznat po svojoj ogromnoj površini, dubokim prostranstvima i raznolikim vrstama morskih organizama.

Atlantski ocean

Atlantski ocean je drugi najveći ocean na svijetu, prostire se na površini od oko 106.400.000 četvornih kilometara. Ovaj ocean se proteže između Amerike na zapadu, Europe i Afrike na istoku, Arktika na sjeveru i Antarktike na jugu. Atlantski ocean je poznat po svojim jakim morskim strujama, kao što su Golfska struja i Sjevernoatlantska struja, te bogatstvu morskog života.

Indijski ocean

Indijski ocean je treći najveći ocean na svijetu, prostire se na površini od oko 73.556.000 četvornih kilometara. Ovaj ocean se proteže između Afrike na zapadu, Azije na sjeveru, Australije na istoku i Antarktike na jugu. Indijski ocean je poznat po svojim tropskim otocima, kao što su Maldivi i Sejšeli, te raznolikosti koraljnih grebena i morskih organizama.

Sjeverni ledoviti ocean

Sjeverni ledoviti ocean je najmanji i najsjeverniji ocean na svijetu, prostire se na površini od oko 14.056.000 četvornih kilometara. Ovaj ocean se nalazi između Arktika na sjeveru, Europe i Azije na zapadu, Amerike na istoku i Atlantskog oceana na jugu. Sjeverni ledoviti ocean je poznat po svojim ledenim pokrivačima i staništima za polarnu faunu, kao što su polarni medvjedi i tuljani.

Južni ocean

Južni ocean je ocean koji okružuje Antarktiku, prostire se na površini od oko 20.327.000 četvornih kilometara. Ovaj ocean se nalazi između Južne Amerike, Afrike i Australije na sjeveru, Antarktika na jugu, te Pacifičkog, Atlantskog i Indijskog oceana na istoku. Južni ocean je poznat po svojim ledenim barijerama, kao što je Ledena barijera Ross, te obilju morskog leda i pingvina.

Oceani su vitalni za naš planet, pružaju nam hranu, kisik, reguliraju klimu i služe kao važan prijevozni put za trgovinu i putovanja. Svaki od ovih oceana ima svoje jedinstvene karakteristike i važnu ulogu u održavanju ravnoteže Zemljine biosfere.

  Ocijeni članak!