Koji su plodni dani

Trenutno pregledavate Koji su plodni dani
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 travnja, 2023

Menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus je prirodni proces koji se događa kod žena u reproduktivnoj dobi. Trajanje ciklusa može varirati, ali u prosjeku traje oko 28 dana. Ciklus je podijeljen u nekoliko faza, a jedna od njih je plodno razdoblje.

Plodni dani

Plodni dani su oni dani u menstrualnom ciklusu kada je žena najplodnija i kada postoji veća vjerojatnost za začeće. Ovulacija je proces u kojem jajnik oslobađa jaje koje putuje kroz jajovode i može biti oplodnjeno spermijem. Plodni dani obično traju nekoliko dana prije ovulacije i dan ili dva nakon nje.

Prepoznavanje plodnih dana

Postoji nekoliko metoda koje žene mogu koristiti kako bi prepoznale svoje plodne dane. Jedna od njih je praćenje bazalne tjelesne temperature, koja se povećava tijekom ovulacije. Također se mogu pratiti promjene u cervikalnoj sluzi, koja postaje bistrija i rastezljivija tijekom plodnih dana.

Pomoćne metode

Ako žena želi preciznije odrediti svoje plodne dane, moguće je koristiti pomoćne metode kao što su testovi ovulacije ili aplikacije koje prate menstrualni ciklus. Testovi ovulacije koriste urin ili slinu kako bi otkrili prisutnost hormona koji ukazuju na ovulaciju. Aplikacije mogu pratiti različite simptome i omogućiti preciznije predviđanje plodnih dana.

Plodni dani i začeće

Ako želite zatrudnjeti, važno je imati seksualne odnose tijekom plodnih dana. Spermiji mogu preživjeti u ženskom tijelu nekoliko dana, stoga je idealno imati seksualne odnose prije ovulacije kako bi spermiji bili prisutni kada se jaje oslobodi. Međutim, ne postoji 100% jamstvo začeća čak ni tijekom plodnih dana.

Plodni dani i kontracepcija

Ako ne želite zatrudnjeti, važno je biti svjestan svojih plodnih dana kako bi se izbjegla neželjena trudnoća. Korištenje kontracepcije ili izbjegavanje seksualnih odnosa tijekom plodnih dana može biti učinkovita metoda za sprječavanje trudnoće.

  Ocijeni članak!