Koji su pripovjedni postupci

Trenutno pregledavate Koji su pripovjedni postupci
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 listopada, 2023

Pripovjedna perspektiva

Pripovjedna perspektiva je jedan od ključnih pripovjednih postupaka. Ona se odnosi na način na koji je priča ispričana i perspektivu iz koje je prikazana. Pripovjedna perspektiva može biti prva osoba, treća osoba ili višestruka perspektiva. Svaka perspektiva donosi svoje prednosti i ograničenja te može utjecati na način na koji čitatelj doživljava priču.

Flashback

Flashback je pripovjedni postupak u kojem se priča prekida kako bi se prikazao događaj koji se dogodio prije trenutnog vremena radnje. Ovaj postupak omogućuje čitateljima da saznaju više o prošlosti likova ili da dobiju dodatne informacije koje su bitne za razumijevanje priče.

Suspense

Suspense je pripovjedni postupak koji se koristi kako bi se izazvala napetost i neizvjesnost kod čitatelja. To se postiže otkrivanjem informacija postupno, stvarajući tako iščekivanje i uzbuđenje. Suspense je često povezan s trilerima i kriminalističkim romanima, ali se može koristiti i u drugim žanrovima.

Ironija

Ironija je pripovjedni postupak u kojem se koristi suprotnost između očekivanog i stvarnog ishoda. To može biti situacija u kojoj se likovi ili čitatelji suočavaju s neočekivanim preokretima ili slijedom događaja koji su suprotni njihovim očekivanjima. Ironija se može koristiti kako bi se dodao humor, ali i kako bi se istaknule dublje teme ili poruke u priči.

Paralelna radnja

Paralelna radnja je pripovjedni postupak u kojem se dvije ili više radnji odvijaju istovremeno. Ove radnje mogu biti povezane tematski, karakterno ili događajima. Paralelna radnja omogućuje stvaranje napetosti i kontrasta između različitih likova ili situacija, te može pružiti dublji uvid u priču.

Simbolizam

Simbolizam je pripovjedni postupak u kojem se koriste simboli kako bi se prenijele dublje poruke ili značenja. Simboli su objekti, likovi ili situacije koji predstavljaju nešto drugo od doslovnog značenja. Kroz simbolizam se može izraziti emocije, ideje ili teme koje su prisutne u priči.

  Ocijeni članak!