Koji su prosti brojevi

Trenutno pregledavate Koji su prosti brojevi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 svibnja, 2023

Definicija prostih brojeva

Prosti brojevi su prirodni brojevi veći od jedinice koji imaju samo dva pozitivna djelitelja – jedinice i samoga sebe. Drugim riječima, prosti brojevi su brojevi koji nisu djeljivi nijednim drugim brojem osim jedinice i samoga sebe. Na primjer, brojevi 2, 3, 5, 7 i 11 su prosti brojevi.

Eratostenovo sito

Eratostenovo sito je jedna od najstarijih i najpoznatijih metoda za pronalaženje prostih brojeva. Metoda se temelji na postupku eliminacije brojeva koji imaju više od jednog djelitelja. Sito se sastoji od liste brojeva između 2 i nekog određenog broja, a zatim se brojevi eliminiraju ako su djeljivi s nekim brojem iz liste. Oni brojevi koji ostanu na kraju smatraju se prostim brojevima.

Raspodjela prostih brojeva

Raspodjela prostih brojeva nije potpuno predvidljiva, ali postoji nekoliko teorema i zakona koji se bave njihovom raspodjelom. Jedan od najpoznatijih rezultata je Eulerova teorema koja kaže da suma inverza prostih brojeva divergira.

Primjene prostih brojeva

Prosti brojevi imaju mnoge primjene u matematici i računarstvu. Oni se koriste u kriptografiji za generiranje sigurnih ključeva, u algoritmima za provjeru prostotnosti brojeva i u teoriji brojeva za proučavanje raznih svojstava brojeva. Također su ključni u primjenama vezanim uz faktorizaciju i problem Riemannove hipoteze.

Zaključak

Prosti brojevi su temeljni pojmovi u matematici i imaju važnu ulogu u mnogim područjima. Njihova jedinstvenost i svojstva čine ih zanimljivima za proučavanje i primjenu. Razumijevanje prostih brojeva ključno je za napredovanje u matematici i računarstvu.

  Ocijeni članak!