Koji su trajni zubi

Trenutno pregledavate Koji su trajni zubi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 lipnja, 2023

Struktura trajnih zubi

Trjni zubi, poznati i kao stalni zubi, su zubi koji se razvijaju i izbijaju nakon zamjene mliječnih zubi. Kod većine ljudi, trajni zubi počinju se razvijati oko šeste godine života i traju cijeli život. Oni su važni za žvakanje hrane, govor i estetiku osmijeha.

Razlika između trajnih i mliječnih zuba

Glavna razlika između trajnih zuba i mliječnih zuba je u njihovoj trajnosti. Mliječni zubi su privremeni i počinju ispadati oko šeste do dvanaeste godine života, dok trajni zubi rastu iznad mliječnih zuba i ostaju u ustima cijeli život.

Vrste trajnih zuba

Postoji nekoliko vrsta trajnih zuba, uključujući incizive, očnjake, premolare i molare. Incizivi su oštri zubi koji se koriste za rezanje hrane, očnjaci su oštri i šiljasti zubi koji se koriste za kidanje hrane, premolari su zubi koji se koriste za žvakanje i drobljenje hrane, dok su molari najveći i najjači zubi koji se koriste za žvakanje hrane.

Njega trajnih zuba

Da bi trajni zubi ostali zdravi, važno je održavati pravilnu oralnu higijenu. To uključuje redovito četkanje zubi, korištenje konca za zube i redovite posjete stomatologu. Također je važno izbjegavati prekomjerno konzumiranje šećera i održavati uravnoteženu prehranu.

Problemi s trajnim zubima

Nepravilna njega trajnih zuba može dovesti do raznih problema kao što su karijes, parodontalna bolest, gubitak zuba i loš dah. Također, nepravilan rast trajnih zuba može uzrokovati probleme s zagrizom i govorom. Stoga je važno pravovremeno prepoznati i liječiti bilo kakve probleme s trajnim zubima.

Zaključak

Trajni zubi su važan dio oralnog zdravlja i igraju ključnu ulogu u funkcioniranju naših usta. Redovita njega i posjete stomatologu pomažu održavati trajne zube zdravima i funkcionalnima tijekom cijelog života.

  Ocijeni članak!