Koji su uvjeti za mirovinu

Trenutno pregledavate Koji su uvjeti za mirovinu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 listopada, 2023

Starosna mirovina

Starosna mirovina je jedan od najčešćih oblika mirovine. Glavni uvjet za ostvarivanje starosne mirovine je dostizanje određene starosne dobi. U Hrvatskoj, trenutno je minimalna starosna granica za muškarce 65 godina, dok je za žene 63 godine. Međutim, važno je napomenuti da se ova granica postupno povećava, pa će se u budućnosti možda promijeniti.

Invalidska mirovina

Invalidska mirovina je namijenjena osobama koje su zbog bolesti, ozljede ili invalidnosti trajno nesposobne za rad. Uvjeti za ostvarivanje invalidske mirovine uključuju medicinski pregled i potvrdu o trajnoj nesposobnosti za rad. Također, osoba mora imati minimalno određeni broj godina staža osiguranja kako bi ostvarila pravo na invalidsku mirovinu.

Obiteljska mirovina

Obiteljska mirovina je namijenjena članovima obitelji osobe koja je preminula, a koja je bila korisnik mirovine ili je ispunjavala uvjete za mirovinu. Uvjeti za ostvarivanje obiteljske mirovine uključuju određene rodbinske odnose s preminulom osobom, kao i određeni iznos staža osiguranja.

Radni staž

Radni staž je jedan od ključnih faktora koji utječe na ostvarivanje mirovine. Općenito, za ostvarivanje mirovine potrebno je imati određeni broj godina uplaćenog staža osiguranja. Taj broj godina može varirati ovisno o zakonodavstvu pojedine zemlje. Također, mogu postojati posebni uvjeti za određene kategorije osoba, poput vojnih veterana ili osoba koje su obavljale određene profesije.

Dodatni uvjeti

Uz osnovne uvjete za mirovinu, mogu postojati i dodatni uvjeti koji se odnose na visinu mirovine ili druge specifičnosti. Na primjer, u nekim zemljama postoji uvjet da osoba mora imati određeni iznos uplaćenih doprinosa tijekom radnog vijeka kako bi ostvarila pravo na punu mirovinu. Također, mogu postojati određene privilegije ili beneficije za osobe koje su ostvarile određene rezultate u svom radnom vijeku.

Ukratko, uvjeti za mirovinu uključuju dostizanje određene starosne dobi, medicinsku potvrdu o trajnoj nesposobnosti za rad, rodbinske odnose s preminulom osobom, određeni broj godina staža osiguranja i moguće dodatne uvjete koji se odnose na visinu mirovine ili posebne privilegije.

  Ocijeni članak!