Koji su znakovi depresije

Trenutno pregledavate Koji su znakovi depresije
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 svibnja, 2023

Kako prepoznati znakove depresije?

Depresija je ozbiljno mentalno stanje koje može značajno utjecati na kvalitetu života pojedinca. Prepoznavanje znakova depresije ključno je za pravovremeno traženje pomoći i liječenje. Evo nekoliko ključnih znakova koji mogu ukazivati na prisutnost depresije:

Promjene raspoloženja

Jedan od glavnih znakova depresije su česte promjene raspoloženja. Osoba može doživljavati intenzivne osjećaje tuge, beznadnosti, praznine ili bespomoćnosti. Ove promjene raspoloženja mogu biti nepredvidive i mogu se javljati bez vidljivog razloga.

Gubitak interesa i užitka

Depresija može uzrokovati gubitak interesa za aktivnosti koje su nekada bile užitne. Osoba može izgubiti interes za hobije, druženje s prijateljima i članove obitelji, seksualnost ili čak gubitak interesa za hranu.

Promjene spavanja

Depresija može utjecati na spavanje, uzrokujući probleme poput nesanice ili pretjeranog spavanja. Osoba može imati teškoća s uspavljivanjem, često se buditi noću ili se osjećati umorno čak i nakon dužeg spavanja.

Promjene apetita i tjelesne težine

Depresija može utjecati na apetit i tjelesnu težinu. Osoba može izgubiti apetit i izgubiti na težini ili, pak, imati povećanu želju za hranom i dobiti na težini. Ove promjene mogu biti značajne i brze.

Umor i smanjena energija

Depresija može uzrokovati kronični umor i smanjenu energiju. Osoba se može osjećati iznimno umorno čak i nakon manje fizičke ili mentalne aktivnosti. Ove promjene mogu utjecati na svakodnevne zadatke i izazvati smanjenje produktivnosti.

Poteškoće s koncentracijom i donošenjem odluka

Depresija može otežati fokusiranje i donošenje odluka. Osoba može imati poteškoće s pamćenjem, koncentracijom i jasnim razmišljanjem. Ove poteškoće mogu se manifestirati na poslu, u školi ili u svakodnevnim aktivnostima.

Fizičke tegobe

Depresija može uzrokovati i fizičke simptome kao što su glavobolje, bol u mišićima, probavne smetnje i druge somatske tegobe. Ovi simptomi mogu biti prisutni bez vidljivog fizičkog uzroka.

Suicidalne misli

U najtežim slučajevima, depresija može dovesti do suicidalnih misli ili pokušaja samoozljeđivanja. Ove misli i ponašanja zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć i podršku.

Prepoznavanje ovih znakova depresije može biti prvi korak prema traženju pomoći. Važno je da se osoba koja iskusi ove simptome obrati stručnjaku za mentalno zdravlje kako bi dobila odgovarajuću dijagnozu i tretman. Depresija je medicinski tretabilno stanje i pravilan tretman može značajno poboljšati kvalitetu života osobe koja s njom živi.

  Ocijeni članak!