Kojim danima je pun mjesec

Trenutno pregledavate Kojim danima je pun mjesec
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 rujna, 2023

Utjecaj Mjeseca na Zemlju

Mjesec je fascinantan nebeski objekt koji ima značajan utjecaj na našu planetu. Jedna od najpoznatijih pojava vezanih uz Mjesec su njegove faze, od kojih je pun mjesec jedna od najupečatljivijih. Ali koji su to konkretni dani kada Mjesec ulazi u fazu punog mjeseca?

Kalendar punog mjeseca

Pun mjesec se događa kada Zemlja, Mjesec i Sunce zauzmu određeni položaj u svemiru. Kako Mjesec putuje oko Zemlje, mijenja svoju poziciju i oblik. Faza punog mjeseca se javlja kada je Mjesec potpuno osvijetljen Suncem i promatra se iz Zemljine perspektive kao potpuno okrugao.

Postoji nekoliko načina za određivanje dana kada je pun mjesec. Jedan od najstarijih i najpoznatijih načina je korištenje lunarnog kalendara. Lunarni kalendar se temelji na mjesečevim mijenama i koristi se u mnogim kulturama širom svijeta za određivanje punog mjeseca i drugih važnih događaja.

Pun mjesec prema gregorijanskom kalendaru

U gregorijanskom kalendaru, koji se najčešće koristi u zapadnom svijetu, pun mjesec obično pada između 12. i 15. dana svakog mjeseca. Međutim, ovo može varirati ovisno o geografskom položaju i drugim faktorima.

Također je važno napomenuti da se pun mjesec ne događa istog dana u svim vremenskim zonama. Budući da se Zemlja okreće, različite vremenske zone mogu imati različite dane kada je pun mjesec.

Interesantne činjenice o punom mjesecu

Pun mjesec je uvijek bio predmet mnogih mitova, legendi i vjerovanja. Neki ljudi vjeruju da pun mjesec može utjecati na njihovo raspoloženje ili ponašanje, iako to nije znanstveno dokazano. Također, pun mjesec je inspiracija mnogim umjetnicima, pjesnicima i pisacima.

U zaključku, pun mjesec je fascinantna pojava koja se događa svakog mjeseca. Iako se dani kada je pun mjesec mogu razlikovati ovisno o kalendaru i geografskom položaju, svaki pun mjesec donosi nevjerojatnu ljepotu i inspiraciju ljudima diljem svijeta.

  Ocijeni članak!