Kojim jezikom je govorio Isus

Trenutno pregledavate Kojim jezikom je govorio Isus
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 svibnja, 2024

Hebrejski jezik

Isus je rođen u židovskoj obitelji i odrastao je u Izraelu, stoga je najvjerojatnije govorio hebrejski jezik. Hebrejski je bio službeni jezik židovskog naroda u to vrijeme i bio je korišten u svakodnevnoj komunikaciji.

Aramejski jezik

Aramejski jezik također je bio rasprostranjen u vrijeme Isusa. Ovaj jezik bio je popularan među židovskim zajednicama u Palestini. Smatra se da je Isus mogao govoriti aramejski jer se taj jezik koristio u sinagogama i bio je prisutan u svakodnevnom životu.

Grčki jezik

U vrijeme Isusa, grčki jezik bio je široko rasprostranjen u cijelom Rimskom Carstvu. Kako je Isus propovijedao i putovao po različitim područjima, vrlo je vjerojatno da je govorio i grčki jezik kako bi se mogao sporazumjeti s ljudima iz različitih dijelova carstva.

Utjecaj različitih jezika

Isusova prisutnost i propovijedanje imali su snažan utjecaj na različite jezične zajednice. Njegove riječi su prenesene na različite jezike kako bi se mogli razumjeti i interpretirati od strane različitih naroda i kultura. Doprinos Isusa u jezičnom kontekstu i dalje je tema istraživanja i rasprava među stručnjacima.

  Ocijeni članak!