Kojim kategorijama vozila ima pravo upravljati vozač B kategorije

Trenutno pregledavate Kojim kategorijama vozila ima pravo upravljati vozač B kategorije
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 svibnja, 2023

Kategorija B vozačke dozvole

U Republici Hrvatskoj, vozači s B kategorijom vozačke dozvole imaju pravo upravljati određenim kategorijama vozila. Ova kategorija vozačke dozvole omogućuje vozačima da upravljaju različitim vrstama vozila za osobnu upotrebu.

Automobili

Vozači s B kategorijom dozvole mogu upravljati automobilima koji imaju najviše osam sjedala za putnike, uključujući vozača. Ova kategorija vozila obuhvaća obične osobne automobile, kao i minivane i kombije koji su namijenjeni za osobni prijevoz.

Teretna vozila

Vozači s B kategorijom dozvole mogu također upravljati teretnim vozilima koja imaju najveću dopuštenu masu do 3,5 tone. To uključuje manje kamione, dostavna vozila i kombije za prijevoz tereta.

Prikolice

Uz B kategoriju dozvole, vozači mogu vući prikolice ukupne mase do 750 kilograma ili prikolice čija je ukupna masa veća od 750 kilograma, ali ne prelazi ukupnu masu vozila koje vozač smije upravljati.

Napredne kategorije

Vozači s B kategorijom dozvole također mogu upravljati vozilima koja pripadaju nižim kategorijama poput AM, A1, A2 i A1 kategorije motocikala, ali pod određenim uvjetima i ograničenjima.

Zaključak

Vozači s B kategorijom dozvole imaju pravo upravljati različitim kategorijama vozila, uključujući osobne automobile, teretna vozila i prikolice. Također imaju mogućnost upravljanja nižim kategorijama motocikala, ali uz određena ograničenja. Važno je da vozači pridržavaju se prometnih propisa i ograničenja za svaku kategoriju vozila koju upravljaju.

  Ocijeni članak!