Kojim redoslijedom rastu zubi kod beba

Trenutno pregledavate Kojim redoslijedom rastu zubi kod beba
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 listopada, 2023

Prvi zubići

Prvi zubići kod beba počinju rasti obično oko šestog mjeseca. Ovaj proces poznat je kao eruptivna faza. Prvi zubići koji se obično pojave su donji središnji sekutići, slijedeći ih gornji središnji sekutići. Ova faza može biti praćena blagom nelagodom i iritacijom desni.

Lateralni sekutići

Nakon što se pojave središnji sekutići, slijede lateralni sekutići. Obično se pojavljuju između osmog i dvanaestog mjeseca. Ovi zubići se nalaze s obje strane središnjih sekutića i doprinose razvoju djetetovog zagrižaja.

Kutnjaci

Kutnjaci su sljedeći zubi koji rastu kod beba. Oni obično počinju izbijati između osmog i dvanaestog mjeseca. Kutnjaci se nalaze iza središnjih i lateralnih sekutića i koriste se za žvakanje hrane.

Premolari

Premolari se pojavljuju nakon kutnjaka, obično između dvanaestog i osamnaestog mjeseca. Oni se nalaze na bočnim stranama donje i gornje čeljusti. Premolari su važni za mljevenje hrane.

Očnjaci

Očnjaci su posljednji zubi koji rastu kod beba. Obično se pojavljuju između šesnaestog i dvadeset i četvrtog mjeseca. Očnjaci se nalaze između sekutića i kutnjaka i pomažu u kidanju hrane.

Uobičajeno je da sva 20 mliječnih zubića izrastu do kraja drugog ili trećeg rođendana. Nakon toga, mliječni zubi će postupno otpadati kako će se početi pojavljivati trajni zubi. Važno je pravilno brinuti se o zubima djeteta od najranije dobi kako bi imali zdrave navike oralne higijene.

  Ocijeni članak!