Kojim sredstvima gasimo požare razreda B

Trenutno pregledavate Kojim sredstvima gasimo požare razreda B
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 listopada, 2023

Penetrirajuća pjena

Penetrirajuća pjena je jedno od najučinkovitijih sredstava za gašenje požara razreda B. Ona se sastoji od posebne kemikalije koja se širi kada dođe u kontakt s vatrom, stvarajući zaštitni sloj koji sprječava daljnje širenje požara.

Praškasti aparat

Praškasti aparat je također vrlo efikasno sredstvo za gašenje požara razreda B. Sastoji se od praha koji se raspršuje na požar, a zatim ga gasi stvarajući nepropusnu barijeru koja sprječava dodatno izbijanje vatre.

CO2 vatrogasni aparat

CO2 vatrogasni aparat je pogodan za gašenje požara razreda B jer koristi ugljični dioksid kao sredstvo za gašenje. Ugljični dioksid se oslobađa iz aparata pod pritiskom i stvara hladan i gust oblak plina koji ugušuje vatru i sprječava njen daljnji razvoj.

Vodeni mlaz

U nekim slučajevima, vodeni mlaz može biti koristan za gašenje požara razreda B. Međutim, važno je napomenuti da se voda ne smije koristiti ako je požar izazvan gorivima koja reagiraju s vodom, poput ulja ili masti. U takvim situacijama, korištenje vode može samo pogoršati situaciju.

Pjenilo

Pjenilo je sredstvo koje se koristi za gašenje požara razreda B jer stvara zaštitni sloj na površini goriva, sprečavajući dodatno izbijanje vatre. Pjenilo se obično raspršuje na požar putem posebnih aparata.

Specijalizirana oprema

Požari razreda B zahtijevaju specijaliziranu opremu i obučene vatrogasce. Ova oprema može uključivati vatrogasna odijela, kacige, respiratore i druge zaštitne mjere. Važno je pridržavati se sigurnosnih protokola i koristiti odgovarajuću opremu kako bi se minimizirao rizik od ozljeda prilikom gašenja požara razreda B.

  Ocijeni članak!