Kojom brzinom ide putnički avion

Trenutno pregledavate Kojom brzinom ide putnički avion
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 travnja, 2023

Brzina putničkog aviona

Putnički avion je zrakoplov koji se koristi za prijevoz putnika s jednog mjesta na drugo. Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja je kolikom brzinom putnički avion leti. Odgovor na to pitanje nije jednostavan, jer brzina putničkog aviona ovisi o nekoliko faktora.

Brzina ovisi o tipu aviona

Različiti tipovi putničkih aviona imaju različite maksimalne brzine. Na primjer, Boeing 747, jedan od najpoznatijih putničkih aviona, može postići brzinu od oko 920 kilometara na sat, dok manji regionalni avioni obično lete brzinom od oko 500 do 700 kilometara na sat.

Utjecaj atmosferskih uvjeta

Brzina putničkog aviona također može varirati ovisno o atmosferskim uvjetima. Na visokim nadmorskim visinama, gdje je zrak tanji, avion može postići veće brzine. Međutim, pri lošim vremenskim uvjetima kao što su jaki vjetrovi ili oluje, brzina aviona može biti ograničena radi sigurnosti putnika i posade.

Brzina u odnosu na brzinu zvuka

Jedan od zanimljivih aspekata brzine putničkog aviona je odnos s brzinom zvuka. Brzina zvuka, koja iznosi oko 1234 kilometara na sat u standardnim uvjetima, poznata je kao Mach 1. Ako putnički avion leti brzinom većom od brzine zvuka, kaže se da leti nadzvučno. Ovi nadzvučni letovi mogu doseći brzine i do 2,5 puta veće od brzine zvuka.

Utjecaj na vrijeme putovanja

Brzina putničkog aviona ima veliki utjecaj na vrijeme putovanja. Veća brzina omogućuje avionu da prijeđe veće udaljenosti u kraćem vremenskom razdoblju. To je jedan od razloga zašto putnički avioni koriste visoke brzine kako bi putnici što brže stigli na svoje odredište.

  Ocijeni članak!