Kojom brzinom leti helikopter

Trenutno pregledavate Kojom brzinom leti helikopter
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 kolovoza, 2023

Brzina helikoptera

Helikopteri, kao letjelice koje se koriste za vertikalno uzlijetanje i slijetanje, imaju različite brzine leta ovisno o modelu, veličini i namjeni.

Brzine leta helikoptera

Uobičajene brzine leta helikoptera kreću se između 150 i 200 kilometara na sat, no postoje i helikopteri koji mogu postići znatno veće brzine. Neki vojni helikopteri, poput Apache AH-64, mogu letjeti brzinom od preko 300 kilometara na sat.

Faktori koji utječu na brzinu leta

Brzina leta helikoptera ovisi o nekoliko ključnih faktora. Jedan od njih je aerodinamički dizajn helikoptera. Helikopteri s aerodinamički efikasnijim dizajnom imaju tendenciju postizanja većih brzina leta.

Također, snaga motora igra veliku ulogu u brzini leta helikoptera. Helikopteri s jačim motorima mogu postići veće brzine u odnosu na one s manje snage.

Još jedan faktor koji utječe na brzinu leta je težina helikoptera. Helikopteri s manjom ukupnom masom imaju tendenciju biti brži u odnosu na one s većom masom.

Rekordne brzine helikoptera

Postoje helikopteri koji su postigli impresivne brzine leta. Na primjer, Eurocopter X3 je helikopter koji je 2013. godine postavio svjetski rekord za brzinu leta helikoptera od 472 kilometra na sat.

Drugi primjer je Sikorsky X2, helikopter koji je postigao brzinu leta od 460 kilometara na sat.

Zaključak

Brzina leta helikoptera varira ovisno o različitim faktorima kao što su aerodinamički dizajn, snaga motora i ukupna masa helikoptera. Različiti modeli helikoptera postižu različite brzine, ali uobičajene brzine leta kreću se između 150 i 200 kilometara na sat.

  Ocijeni članak!