Kojom brzinom se rasprostiru elektromagnetski valovi

Trenutno pregledavate Kojom brzinom se rasprostiru elektromagnetski valovi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 lipnja, 2023

Brzina elektromagnetskih valova u vakuumu

Elektromagnetski valovi se rasprostiru brzinom svjetlosti u vakuumu, koja iznosi približno 299,792,458 metara u sekundi. Ova brzina se često označava slovom c i predstavlja fundamentalnu konstantu u fizici.

Ovisnost brzine o mediju

Brzina elektromagnetskih valova može se promijeniti kada se valovi prenose kroz različite materijale. Svaki materijal ima svoj indeks loma koji određuje koliko će se brzina elektromagnetskih valova promijeniti pri prolasku kroz taj materijal. Na primjer, u vodi se brzina elektromagnetskih valova smanjuje na oko 225,000,000 metara u sekundi.

Utjecaj drugih čimbenika

Pored medija, brzina elektromagnetskih valova može biti utjecana i drugim čimbenicima. Na primjer, električno i magnetsko polje kroz koje se valovi prolaze također mogu utjecati na njihovu brzinu. Također, frekvencija valova može utjecati na brzinu, s nižim frekvencijama koje se šire brže od viših frekvencija.

Zaključak

Brzina elektromagnetskih valova u vakuumu je konstantna i iznosi približno 299,792,458 metara u sekundi. Međutim, brzina se može promijeniti kada se valovi prenose kroz različite materijale, ovisno o njihovom indeksu loma. Osim toga, drugi čimbenici poput električnog i magnetskog polja te frekvencija valova također mogu utjecati na njihovu brzinu.

  Ocijeni članak!