Kojom se brzinom kreće Zemlja oko svoje ose

Trenutno pregledavate Kojom se brzinom kreće Zemlja oko svoje ose
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 lipnja, 2023

Rotacijska brzina Zemlje

Rotacijska brzina Zemlje je fenomen koji se odnosi na brzinu kojom se Zemlja okreće oko svoje osi. Ova rotacija traje oko 24 sata, što rezultira jednim danom i jednom noći.

Trajanje jednog okretanja

Da bi se izračunala brzina rotacije Zemlje, potrebno je uzeti u obzir vrijeme koje Zemlji treba da se okrene za 360 stupnjeva. Ovo vrijeme se naziva trajanje jednog okretanja i iznosi 23 sata, 56 minuta i 4,1 sekunde.

Brzina na ekvatoru

S obzirom na to da je Zemlja sferična, brzina rotacije nije konstantna na svim širinama. Na ekvatoru, brzina rotacije je najveća i iznosi otprilike 1670 kilometara na sat.

Brzina na drugim širinama

Na ostalim širinama brzina rotacije postaje manja. Što smo bliže polovima, brzina rotacije se smanjuje. Na polovima, brzina rotacije je nula, jer se Zemlja okreće oko svoje osi, ali ne mijenja svoju poziciju.

Utjecaj na vrijeme

Brzina rotacije Zemlje ima utjecaj na vrijeme koje doživljavamo. Kretanje Zemlje oko svoje osi rezultira smjenjivanjem dana i noći. Ovaj fenomen omogućuje različite uvjete svjetla i temperature tijekom 24-satnog ciklusa.

Utjecaj na gravitaciju

Brzina rotacije Zemlje također ima utjecaj na gravitaciju. Centrifugalna sila koja proizlazi iz rotacije Zemlje djelomično kompenzira gravitacijsku silu na ekvatoru, što rezultira manjom težinom objekata na tom području.

Promjene u brzini rotacije

Važno je napomenuti da se brzina rotacije Zemlje mijenja tijekom vremena. Uzroci ovih promjena uključuju utjecaj Mjeseca i drugih čimbenika. Međutim, ove promjene su vrlo male i obično nisu primjetne u svakodnevnom životu.

  Ocijeni članak!