Koliko će molova bazne soli nastati u reakciji fosforne kiseline

Trenutno pregledavate Koliko će molova bazne soli nastati u reakciji fosforne kiseline
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 rujna, 2023

Pregled reakcije

Fosforna kiselina (H3PO4) je trobazna kiselina koja se sastoji od tri molekule vode i jedne molekule fosfora. Kada reagira s bazom, kao što je natrijev hidroksid (NaOH), dolazi do neutralizacije kiseline i bazne soli nastaju kao rezultat te reakcije.

Stehiometrija reakcije

Da bismo odredili koliko će molova bazne soli nastati u reakciji fosforne kiseline, moramo prvo uspostaviti uravnoteženu kemijsku jednadžbu reakcije. Jedna molekula fosforne kiseline reagira s tri molekule natrijevog hidroksida, što rezultira nastankom jedne molekule bazne soli i tri molekule vode. Prema tome, omjer molova fosforne kiseline i bazne soli je 1:1.

Izračunavanje molova bazne soli

Kako bismo izračunali koliko će molova bazne soli nastati, moramo znati koliko molova fosforne kiseline imamo na početku reakcije. Pretpostavimo da imamo 0.5 molova fosforne kiseline. S obzirom na omjer 1:1, to znači da će se također formirati 0.5 molova bazne soli.

Zaključak

U reakciji fosforne kiseline s bazom, kao što je natrijev hidroksid, nastaju jednaki brojevi molova bazne soli kao i molova fosforne kiseline. Dakle, ako imamo 0.5 molova fosforne kiseline, formirat će se i 0.5 molova bazne soli.

  Ocijeni članak!