Koliko će Vučić biti na vlasti

Trenutno pregledavate Koliko će Vučić biti na vlasti
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 listopada, 2023

Politika i vlast


Srbija je parlamentarna demokratija koja se nalazi u političkom sistemu u kojem se političke stranke natječu za vlast. Jedna od najdominantnijih figura u srpskoj politici proteklih godina je Aleksandar Vučić. Vučić je bio na vlasti od 2012. godine kao predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) i premijer Srbije, a od 2017. godine kao predsjednik države. Oduvijek je postojala zanimljivost i pitanje koliko će Vučić ostati na vlasti i kakva je njegova politička budućnost.

Vučićeva popularnost

Vučić je ostvario značajan politički uspjeh i stekao veliku popularnost među građanima Srbije. Njegova politika fokusirana na ekonomski razvoj, borbu protiv korupcije i jačanje diplomatskih odnosa s drugim zemljama privukla je podršku mnogih. Međutim, s vremenom su se pojavile i kritike na račun Vučićeve vlasti, posebno u pogledu medijskih sloboda, ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.

Predsjednički mandat

U travnju 2017. godine Vučić je izabran za predsjednika Srbije s velikom većinom glasova. Prema Ustavu Srbije, predsjednik ima mandat od pet godina i može obnašati tu funkciju najviše dva puta. To znači da će Vučić biti na vlasti do 2022. godine, nakon čega ne može ponovno kandidirati za predsjednika.

Budućnost Vučićeve političke karijere

Nakon što završi svoj predsjednički mandat, Vučić ima nekoliko mogućnosti za daljnju političku karijeru. Jedna opcija je da se vrati u Srpsku naprednu stranku i ponovno natječe za premijera Srbije. Također, postoji mogućnost da Vučić preuzme neku drugu političku funkciju ili se posveti radu u međunarodnim organizacijama. Bez obzira na to, Vučić ostaje važan politički igrač u Srbiji i ima veliki utjecaj na političku scenu.

Zaključak

Koliko će Vučić biti na vlasti u budućnosti ovisi o mnogim faktorima, uključujući političku situaciju u zemlji, podršku građana i osobne ambicije Vučića. Bez obzira na to, njegova politička karijera ostaje značajna i imaće utjecaj na Srbiju i regiju u godinama koje dolaze.

  Ocijeni članak!