Koliko frižider troši struje

Trenutno pregledavate Koliko frižider troši struje
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 listopada, 2023

Kako izračunati potrošnju struje frižidera?

Da biste saznali koliko struje vaš frižider troši, potrebno je izvršiti jednostavan izračun. Prvo, provjerite oznaku na frižideru koja pokazuje snagu u vatima (W) ili kilovatima (kW). Ako je snaga izražena u kilovatima, pomnožite je sa 1000 kako biste dobili vrijednost u vatima.

Primjer izračuna

Pretpostavimo da je snaga vašeg frižidera 150 W. Sada trebate saznati koliko sati dnevno je frižider uključen. Na primjer, ako je uključen 24 sata dnevno, pomnožite snagu (150 W) sa brojem sati (24) da biste dobili dnevnu potrošnju u vatima-satima (Wh). U ovom slučaju, dnevna potrošnja iznosi 3600 Wh.

Mjesečna potrošnja

Kako biste dobili mjesečnu potrošnju, pomnožite dnevnu potrošnju (u ovom slučaju 3600 Wh) sa brojem dana u mjesecu. Ako je, na primjer, mjesec ima 30 dana, ukupna mjesečna potrošnja iznosi 108,000 Wh ili 108 kWh. Ova vrijednost predstavlja ukupnu potrošnju struje vašeg frižidera u jednom mjesecu.

Utjecaj na račun za struju

Koliko će frižider utjecati na vaš mjesečni račun za struju ovisi o cijeni struje koju plaćate po kilovat satu (kWh). Pomnožite ukupnu mjesečnu potrošnju (u ovom slučaju 108 kWh) sa cijenom po kWh da biste dobili trošak struje za frižider u tom mjesecu.

Imajte na umu da je ova metoda samo približna procjena, jer potrošnja struje može varirati ovisno o modelu frižidera, starosti, postavkama temperature i drugim faktorima. Također je važno redovito održavati i čistiti frižider kako bi se osiguralo optimalno funkcioniranje i smanjila potrošnja struje.

  Ocijeni članak!