Koliko Hrvata ima u svijetu

Trenutno pregledavate Koliko Hrvata ima u svijetu
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 studenoga, 2023

Koliko Hrvata živi izvan Hrvatske?

Hrvatska je poznata po svojoj bogatoj kulturi, povijesti i prekrasnim prirodnim ljepotama. Međutim, mnogi Hrvati su napustili svoju domovinu i preselili se u druge dijelove svijeta.

Procjena broja Hrvata u svijetu

Točan broj Hrvata koji žive izvan Hrvatske teško je odrediti. Međutim, prema procjenama, broj Hrvata diljem svijeta kreće se između 3 i 4 milijuna ljudi.

Hrvatska dijaspora

Hrvatska dijaspora obuhvaća Hrvate koji su se preselili u druge zemlje zbog različitih razloga, uključujući ekonomske, obrazovne ili političke. Najveće zajednice Hrvata nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Austriji, Kanadi, Australiji i Bosni i Hercegovini.

Hrvatska zajednica u SAD-u

Prema popisu stanovništva iz 2010. godine, oko 1,2 milijuna ljudi u SAD-u identificiralo se kao Hrvati ili imaju hrvatsko porijeklo. Najveće hrvatske zajednice u SAD-u nalaze se u saveznim državama Ohio, Kalifornija, Illinois, Pennsylvania i New York.

Hrvatska zajednica u Europi

U Europi, najveće hrvatske zajednice nalaze se u Njemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Švicarskoj i Sloveniji. Mnogi Hrvati su se preselili u ove zemlje tijekom ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Hrvatska zajednica u Australiji i Kanadi

Hrvatska zajednica u Australiji i Kanadi također je značajna. Procjenjuje se da u Australiji živi oko 200.000 Hrvata, dok se u Kanadi broj Hrvata kreće oko 150.000. Ove zajednice često održavaju veze s Hrvatskom kroz organizacije, kulturne događaje i sportske aktivnosti.

Raznolikost hrvatske dijaspore

Hrvatska dijaspora je vrlo raznolika i obuhvaća ljude različitih zanimanja, dobnih skupina i interesa. Mnogi Hrvati koji žive izvan Hrvatske aktivno sudjeluju u očuvanju hrvatskog jezika, kulture i tradicije. Također, mnogi od njih održavaju jake veze s Hrvatskom kroz redovite posjete, ulaganja u domovinu i sudjelovanje u gospodarskom razvoju.

Zaključak

Iako je teško precizno odrediti točan broj Hrvata koji žive izvan Hrvatske, jasno je da postoji značajna hrvatska dijaspora diljem svijeta. Ovi Hrvati igraju važnu ulogu u očuvanju hrvatskog identiteta i doprinose različitim društvenim, kulturnim i gospodarskim područjima u zemljama u kojima žive.

  Ocijeni članak!