Koliko je 1 hektar

Trenutno pregledavate Koliko je 1 hektar
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 veljače, 2024

Definicija hektara

Hektar je mjerna jedinica za površinu koja se koristi u metričkom sustavu mjernih jedinica. Jedan hektar (ha) jednak je 10 000 kvadratnih metara (m²). To znači da je hektar površina koja se može opisati kao kvadrat s duljinom stranice od 100 metara.

Povijest i upotreba

Pojam hektara prvi puta je definiran u Francuskoj tijekom Francuske revolucije. Riječ hektar dolazi od grčke riječi ‘hekaton’ što znači ‘sto’.

Hektar se često koristi za mjerenje poljoprivrednih površina, kao što su polja, voćnjaci i vinogradi. Također se koristi za mjerenje zemljišta i šuma.

Praktične primjene

Hektar je korisna mjerna jedinica koja se koristi u različitim kontekstima. Primjerice, kada se radi o poljoprivredi, hektar se koristi za izračunavanje prinosa usjeva, određivanje potrebne količine gnojiva i pesticida, te planiranje navodnjavanja. Također se koristi u urbanom planiranju za izračunavanje gustoće naseljenosti i izgradnju.

Zaključak

Hektar je važna mjerna jedinica za površinu koja se koristi diljem svijeta. Razumijevanje hektara bitno je za mnoge industrije i sektore, posebno poljoprivredu, urbanističko planiranje i geografiju. Razmjera jednog hektara omogućava ljudima da kvantificiraju i razumiju prostor na kojem žive i rade.

  Ocijeni članak!