Koliko je bilo križarskih ratova

Trenutno pregledavate Koliko je bilo križarskih ratova
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 lipnja, 2023

Povijest križarskih ratova

Križarski ratovi su bili serija vojnih ekspedicija koje su se dogodile tijekom srednjeg vijeka, a cilj im je bio osloboditi Sveto zemljište od muslimanske vlasti. Ovi ratovi su izazvali veliki interes i utjecali na europsku povijest.

Broj križarskih ratova

Točan broj križarskih ratova nije jednostavno odrediti jer se različiti izvori ne slažu. Međutim, većina povjesničara se slaže da je bilo ukupno devet velikih križarskih ratova.

Prvi križarski rat

Prvi križarski rat započeo je 1096. godine i trajao je sve do 1099. godine. Glavni cilj ovog rata bio je oslobađanje Jeruzalema od muslimanske vlasti. Uspjeh prvog križarskog rata potaknuo je niz daljnjih vojnih ekspedicija.

Ostali križarski ratovi

Nakon prvog križarskog rata, uslijedili su drugi, treći, četvrti i peti križarski rat. Svaki od ovih ratova imao je svoje specifične ciljeve i izazove. Šesti, sedmi i osmi križarski rat bili su manje poznati, ali su također imali utjecaja na tijek povijesti. Posljednji križarski rat, poznat kao deveti križarski rat, završio je 1272. godine.

Naslijeđe križarskih ratova

Križarski ratovi su ostavili dubok trag na svijetu. Osim što su imali veliki utjecaj na europsku povijest, oni su također oblikovali odnose između kršćanske i muslimanske civilizacije. Tijekom tih ratova, razne kulture su se susrele i razmijenile ideje, te su se stvorili novi politički i ekonomski odnosi. Križarski ratovi su također imali dugotrajan utjecaj na mentalitet ljudi i religijske vrijednosti.

  Ocijeni članak!