Koliko je bilo poslanika

Trenutno pregledavate Koliko je bilo poslanika
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 travnja, 2024

Povijest parlamentarizma

Parlamentarizam je politički sustav u kojem se donose odluke putem parlamenta, tijela koje predstavlja građane. U mnogim zemljama, parlament čine poslanici koji su izabrani od strane građana kako bi ih zastupali i donosili odluke u njihovo ime. No koliko je zapravo bilo poslanika kroz povijest?

Različiti sustavi

Broj poslanika u parlamentu varira ovisno o političkom sustavu i veličini države. U nekim zemljama, kao što je Velika Britanija, postoji donji i gornji dom parlamenta, s različitim brojem poslanika u svakom domu. U drugim zemljama, poput Njemačke, postoji samo jedan dom s fiksnim brojem poslanika.

Broj poslanika u svijetu

Trenutno je teško točno odrediti koliko je bilo poslanika kroz povijest, s obzirom na različite političke sustave i promjene tijekom vremena. No prema dostupnim podacima, najveći parlament u svijetu je indijski parlament s preko 790 poslanika, dok neke manje države imaju samo nekoliko poslanika.

Utjecaj broja poslanika

Broj poslanika može imati značajan utjecaj na političke odluke. Veći broj poslanika može omogućiti veću raznolikost mišljenja i predstavljanje različitih interesa građana. S druge strane, prevelik broj poslanika može otežati donošenje odluka i usporiti politički proces.

Zaključak

Ukratko, broj poslanika u parlamentu varira ovisno o političkom sustavu i veličini države. Svaka zemlja ima svoje specifičnosti u pogledu broja poslanika i načina predstavljanja građana. Važno je da broj poslanika bude proporcionalan broju stanovnika i da omogućuje učinkovito donošenje političkih odluka.

  Ocijeni članak!