Koliko je Hrvata ubijeno u Domovinskom ratu

Trenutno pregledavate Koliko je Hrvata ubijeno u Domovinskom ratu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 srpnja, 2023

Povijest Domovinskog rata

Domovinski rat, poznat i kao Hrvatski rat za neovisnost, bio je oružani sukob koji se odvijao od 1991. do 1995. godine na području Republike Hrvatske. Rat je izbio nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost od bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Gubitci u Domovinskom ratu

Tijekom Domovinskog rata, Hrvatska je pretrpjela velike gubitke u ljudstvu. Prema dostupnim izvorima, procjenjuje se da je oko 20.000 Hrvata izgubilo život u sukobu. Ovi gubitci uključuju vojnike, civile i branitelje koji su se borili za neovisnost Hrvatske.

Posljedice i sjećanje

Domovinski rat ostavio je dubok trag na hrvatskom društvu i kulturi. Mnogi ljudi su izgubili svoje voljene i njihov gubitak se i danas osjeća. Hrvatska redovito obilježava godišnjice Domovinskog rata kako bi se odao počast žrtvama i podsjetilo na važnost očuvanja mira i slobode.

Zaključak

Domovinski rat je bio težak period u povijesti Hrvatske, obilježen velikim ljudskim gubicima. Procjenjuje se da je oko 20.000 Hrvata izgubilo život tijekom sukoba. Ovi gubitci su duboko utjecali na hrvatsko društvo, ali se istovremeno ističe hrabrost i odlučnost Hrvata u borbi za neovisnost i slobodu.

  Ocijeni članak!