Koliko je jedan hektar

Trenutno pregledavate Koliko je jedan hektar
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 rujna, 2023

Kako se definira hektar?

Hektar je mjerna jedinica za površinu koja se koristi u metričkom sustavu. To je jednaka površini kvadratnog hektometra i iznosi 10 000 kvadratnih metara. Hektar se često koristi u poljoprivredi i urbanom planiranju za mjerenje velikih površina.

Povijest hektara

Pojam hektara prvi put je upotrijebljen u 18. stoljeću u Francuskoj tijekom procesa metrifikacije. Uveden je kao jednostavna i praktična mjerna jedinica koja se lako koristi za izračune površina. Hektar je postao međunarodno priznata jedinica 1889. godine kada je usvojen Međunarodni sustav jedinica (SI).

Koliko je to veliko?

Da biste stekli bolju predodžbu o veličini hektara, možete zamisliti da je jedan hektar otprilike veličine nogometnog igrališta. Površina standardnog nogometnog igrališta je oko 0,75 hektara. Također, jedan hektar je otprilike jednako veličini 2,5 teniskih terena.

Primjena hektara

Hektar se koristi u različitim područjima kao što su poljoprivreda, urbanističko planiranje, geografija i ekologija. U poljoprivredi, hektar se koristi za mjerenje površine poljoprivrednih zemljišta i usjeva. Također se koristi za izračunavanje prinosa usjeva i doziranje gnojiva. U urbanom planiranju, hektar se koristi za mjerenje površine gradskih blokova, parkova i drugih javnih prostora.

Zaključak

Hektar je važna mjerna jedinica za površinu koja se koristi diljem svijeta. Njegova veličina od 10 000 kvadratnih metara omogućuje jednostavno mjerenje i izračune površina. Razumijevanje hektara je ključno u područjima kao što su poljoprivreda, urbanizam i geografija.

  Ocijeni članak!