Koliko je normalno otkucaja srca u minuti

Trenutno pregledavate Koliko je normalno otkucaja srca u minuti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 listopada, 2023

Utjecaj otkucaja srca na zdravlje

Otkucaji srca su vitalni pokazatelj zdravlja srca i cirkulacijskog sustava. Normalan ritam otkucaja srca varira ovisno o dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti i drugim faktorima.

Različite razine otkucaja srca

U mirovanju, odrasla osoba ima prosječan broj otkucaja srca između 60 i 100 otkucaja u minuti. Ovaj raspon smatra se normalnim, ali može se mijenjati ovisno o individualnim karakteristikama.

Otkucaji srca kod djece i adolescenata

Kod novorođenčadi, normalni broj otkucaja srca može biti između 120 i 160 otkucaja u minuti. Taj broj se smanjuje kako dijete raste, a u dobi od 6 do 15 godina, normalno je imati otkucaje srca između 70 i 100 otkucaja u minuti.

Utjecaj tjelesne aktivnosti na otkucaje srca

Tjelesna aktivnost može značajno povećati broj otkucaja srca. Za vrijeme vježbanja, otkucaji srca mogu doseći 120 ili više otkucaja u minuti. To je normalna reakcija tijela na fizički napor. Nakon prestanka vježbanja, otkucaji srca se postupno vraćaju u normalu.

Poremećaji otkucaja srca

Postoje različiti poremećaji ritma otkucaja srca, kao što su aritmije. Aritmije se odnose na nepravilan ili nenormalan ritam otkucaja srca. U takvim slučajevima, broj otkucaja srca može biti ispod ili iznad normalnog raspona. Osobe s poremećajima otkucaja srca trebaju potražiti medicinsku pomoć.

Zaključak

Normalan broj otkucaja srca u minuti varira ovisno o dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti i drugim faktorima. Općenito, odraslima se smatra normalnim broj otkucaja srca između 60 i 100 otkucaja u minuti. Međutim, individualne karakteristike mogu utjecati na ovaj raspon. Važno je pratiti svoje otkucaje srca i konzultirati se s liječnikom ako primijetite nepravilnosti.

  Ocijeni članak!