Koliko je oplošje pravilne četverostrane piramide kojoj su svi bridovi duljine 4

Trenutno pregledavate Koliko je oplošje pravilne četverostrane piramide kojoj su svi bridovi duljine 4
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 svibnja, 2023

Karakteristike pravilne četverostrane piramide

Pravilna četverostrana piramida je geometrijsko tijelo koje se sastoji od četverostrane baze i četiri trokutasta bočna lica. U ovom slučaju, svi bridovi piramide imaju duljinu 4. Ova piramida spada u skupinu pravilnih poliedara, što znači da su svi njeni trokuti jednakostranični.

Izračun oplošja pravilne četverostrane piramide

Da bismo izračunali oplošje pravilne četverostrane piramide, moramo uzeti u obzir bazu i bočna lica. Osnovna formula za izračun oplošja pravilne četverostrane piramide je: O = Osnovica + 4 x Površina trokuta.

Izračun površine trokuta

Da bismo izračunali površinu trokuta, trebamo znati duljine njegovih stranica. U pravilnoj četverostranoj piramidi, sve stranice trokuta su jednake duljine, što je u ovom slučaju 4. Koristeći Heronovu formulu, možemo izračunati površinu trokuta kao korijen iz s(p-s1)(p-s2)(p-s3), gdje je s zbroj duljina stranica trokuta, a p poluopseg.

Izračun oplošja pravilne četverostrane piramide

Koristeći formulu za izračun površine trokuta, dobivamo da je površina jednog trokuta 6. S obzirom na to da četverostrana piramida ima 4 trokuta, površina svih bočnih lica je 4 x 6 = 24. Osnovica piramide je kvadrat s duljinom stranice 4, pa je oplošje baze 16. Stoga, ukupno oplošje pravilne četverostrane piramide čiji su svi bridovi duljine 4 iznosi 24 + 16 = 40.

Zaključak

Oplošje pravilne četverostrane piramide kojoj su svi bridovi duljine 4 iznosi 40.

  Ocijeni članak!