Koliko je sati u Americi

Trenutno pregledavate Koliko je sati u Americi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 kolovoza, 2023

Vremenske zone u Americi

U Sjedinjenim Američkim Državama postoje ukupno šest vremenskih zona. To su Istočno vreme (EST), Centralno vreme (CST), Planinsko vreme (MST), Pacifičko vreme (PST), Aljasko vreme (AKST) i Havajsko-aleutsko vreme (HST). Svaka vremenska zona ima svoje specifično vrijeme koje se određuje u odnosu na koordinirano univerzalno vrijeme (UTC).

Razlike u vremenskim zonama

Razlike u vremenskim zonama u Americi mogu biti prilično značajne. Na primjer, kada je u Istočnom vremenu 12 sati, u Centralnom vremenu je 11 sati, u Planinskom vremenu 10 sati, u Pacifičkom vremenu 9 sati, u Aljaskom vremenu 8 sati, a u Havajsko-aleutskom vremenu 7 sati. Ove razlike se javljaju zbog geografske širine i udaljenosti od Greenwicha.

Vremenska promjena

Važno je napomenuti da postoji i praksa pomicanja sata unaprijed ili unatrag za jedan sat u nekim dijelovima Amerike. Ova praksa se naziva ljetno računanje vremena (Daylight Saving Time) i koristi se kako bi se bolje iskoristilo svjetlo tokom ljetnih mjeseci. Međutim, ne sve države u Americi prakticiraju ljetno računanje vremena, pa se ova promjena ne odnosi na sve vremenske zone.

Internet i mobilne aplikacije

Danas, uz pomoć interneta i mobilnih aplikacija, vrlo je jednostavno saznati točno vrijeme u bilo kojem dijelu Amerike. Postoje brojne web stranice i aplikacije koje pružaju informacije o trenutnom vremenu u svim vremenskim zonama. Tako da, bez obzira gdje se nalazite u Americi, uvijek možete saznati koliko je sati.

  Ocijeni članak!