Koliko je velik Tihi ocean

Trenutno pregledavate Koliko je velik Tihi ocean
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 lipnja, 2023

Površina i položaj

Tihi ocean je najveći ocean na svijetu s površinom od oko 165,250,000 četvornih kilometara. Proteže se od Arktičkog oceana na sjeveru do Antarktika na jugu, a sa zapadne strane graniči s Azijom i Australijom, dok se na istoku proteže sve do Amerike.

Geografske karakteristike

Tihi ocean obuhvaća brojne otoke i arhipelage, uključujući Havaje, Galapagos, Maršalske otoke, Filipine i mnoge druge. Njegova dubina varira, s prosječnom dubinom od oko 4,000 metara, dok najdublji dio, Marijanska brazda, doseže dubinu od nevjerojatnih 11,034 metara.

Bioraznolikost

Tihi ocean je dom za veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Sadrži različite ekosustave kao što su koraljni grebeni, morske trave, mangrove šume i dubinski otoci. Ovdje se mogu pronaći mnoge vrste riba, kornjača, kitova, dupina i morskih pasa.

Ekonomski značaj

Tihi ocean ima ogroman ekonomski značaj za mnoge zemlje koje se nalaze uz obalu. Omogućuje ribarenje, pomorski transport, istraživanje nafte i plina, te eksploataciju mineralnih resursa. Također je popularna turistička destinacija, privlačeći posjetitelje svojim prekrasnim plažama i bogatim podvodnim svijetom.

Utjecaj na klimu

Tihi ocean igra važnu ulogu u globalnoj klimi. Zbog svoje veličine, apsorbira velike količine topline i regulira globalne temperature. Također je povezan s pojavom El Niña i La Niña, što utječe na oborine i temperature na mnogim kontinentima.

Zaključak

Tihi ocean je impresivno velik i važan dio našeg planeta. Njegova ogromna površina, raznolikost ekosustava i ekonomski značaj čine ga jednim od najznačajnijih oceana na svijetu.

  Ocijeni članak!